A nyugdíjrendszer fenntarthatósága napjaink egyik legfontosabb kérdése. A jelenleg aktív dolgozók joggal teszik fel a kérdést, hogy vajon lesz-e nyugdíjuk, mire abba a korba érnek? És egyáltalán mennyi lesz 20 év múlva a nyugdíjkorhatár. Gyakran felmerül az is, hogy vajon mire lesz elég a nyugdíjunk és kell-e majd mellette dolgoznunk? A nyugdíjrendszert érintő főbb kérdések egyre aktuálisabbá válnak, hiszen az ezekre adott válaszok alapozzák meg, hogy lesz-e nyugdíj 20 év múlva?

Arról, hogy jelenleg hogyan számítják a nyugdíjakat, mi számít bele a szolgálati időbe és mi a járulék számítás alapja, a Bankmonitor.hu készített egy átfogó videót.

Ha kíváncsi vagy mi lehetne az egyik megoldás a jelenlegi nyugdíjasok helyzetére, próbáld ki nyugdíj kalkulátorunkat és nézd meg mennyi lehetne a nyugdíjad, ha bevezetnék a svájci indexálást.

A magyarok többsége nem bízik abban, hogy elég lesz a nyugdíja 20 év múlva

Az OTP Nyugdíjpénztár idén nyáron készített felmérésből kiderült, hogy a magyarok több, mint a fele nem bízik abban, hogy fenntartható a jelenlegi nyugdíjrendszer. Ezzel kapcsolatban a többség arra számít, hogy nyugdíjas korában is dolgoznia kell majd, hogy fedezhesse megélhetését. Ezt korábbi cikkünkben jártuk körül.

Az is kérdés, hogy ha lesz is nyugdíjunk, mire lesz elég? Természetes, hogy legalább azt az életszínvonalat szeretnénk megtartani, amit aktív korunkban kialakítottunk. Ha a KSH legfrissebb adatai alapján a jelenlegi nyugdíj, ellátások, járadékok és egyéb járandóságok összegét nézzük, akkor láthatjuk, hogy töredéke annak, amit dolgozóként megkereshetünk.

Így tehát mindenképpen szükségessé válik már most elkezdeni készülni a nyugdíjas évekre. Sajnos ez egy olyan téma, amivel nem szeretünk foglalkozni fiatalon és azt gondoljuk ráér a nyugdíjba menetel előtt tájékozódni. Viszont a nyugdíjrendszer bizonytalanságai vagy például az olyan globális problémák, mint az elöregedő társadalom miatt előre kell gondolkodnunk, ha azt szeretnénk, hogy legyen értelmezhető összegű nyugdíjunk, amivel a jelenlegi életszínvonalunkat legalább megközelítőleg meg tudjuk tartani.

Jó, de hogyan tudok félretenni a jelenlegi bérek és áremelkedések mellett?

Havi néhány ezer forint is több, mint ha semennyit nem rakunk félre. Korábbi cikkünk segítséget nyújt ahhoz, mennyit kell félretenni ahhoz, hogy nyugodt nyugdíjas éveink legyenek?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...