A tartós beteg állapot legtöbbször 24 órás felügyeletet és ellátást igényel, viszont kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ápolót fogadjanak gondozásra szoruló hozzátartozójuk mellé. A beteget ápoló családtag többféle ellátásra is jogosult lehet. Járhat-e otthonápolási díj nyugdíj mellett? Utánajártunk.

Otthonápolási díj nyugdíj mellett

Európában a magyarországi nyugdíj a legalacsonyabbak között szerepel. Épp ezért jó tudni minden lehetséges támogatásról, amit igényelhetünk. Az otthonápolási díj, azaz az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását, gondozását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás. Azoknak jelent segítséget, akik szerettük ápolása mellett egyáltalán nem, vagy csak részmunkaidőben tudnak dolgozni.

Igényléséhez kérelmet kell benyújtani a lakcím szerinti illetékes kormányhivatalnál, vagy a települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál. Az ápolási díj csak akkor folyósítható, ha a nagykorú személyről kell gondoskodnunk.

Járhat-e nyugdíj mellé ápolási díj?

Öregségi nyugdíj mellett nem folyósítható az ápolási díj, csak egyetlen esetben. Ez a kivételes eset akkor áll fenn, ha már a nyugdíjmegállapítást megelőző 20 évben legalább 10 éven át ápolási díjban vagy kiemelt ápolási díjban részesült az érintett személy. Emellett az ápoló hozzátartozó nem részesülhet gyermekek otthongondozási díjában.

Hogyan számít bele a nyugdíjba, ha valaki a hozzátartozóját ápolja?

Az ado.hu korábbi cikkében áttekintette, hogy az ellátások hogyan állnak kapcsolatban a nyugdíjjal.

Ápolási díj és nyugdíj

Az ápolási díjból nyugdíjjárulékot vonnak, így az ápolási díj időtartama szolgálati időt jelent a nyugdíjjogosultsághoz. A nők 40 év jogosultsági idő alapján igénybe vehető kedvezményes nyugellátásánál is jogosultsági időnek számít a nő beteg gyermeke ápolására tekintettel kapott ápolási díjának időtartama.

GYOD és nyugdíj

Önellátásra képtelen súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg gyermekéről gondoskodó szülő, illetve örökbefogadó szülő igényelheti a gyermekek otthongondozási díját. Ez az ellátás is nyugdíjra jogosító szolgálati időt jelent, a nők negyven év jogosultsági idő alapján igénybe vehető kedvezményes nyugellátásánál is.

Gondozói szabadság és nyugdíj

Ez a lehetőség a súlyos egészségi okból gondozásra szoruló személy személyes gondozását végző munkavállaló számára nyújt segítséget, többlet szabadságot, maximum 5 napot. Erre az időszakra azonban díjazás nem illeti meg a munkavállalót, így járulékfizetés sem történik.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...