A KSH szerint 504 100 forint volt a bruttó átlagkereset szeptemberben. A rossz hír, hogy az árak még mindig nagyobb mértékben nőnek, mint a fizetésünk.

Szeptemberben a bruttó átlagkereset 17,8 százalékkal 504 100 forint forintra nőtt, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 18,4 százalékkal magasabb, 347 500 forint volt – írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján. A kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 335 200 forintot ért el, szintén 17,8 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az infláció elvitte a béremelését

A reálkereset 1,9 százalékkal csökkent a fogyasztói árak előző évhez mért, 20,1 százalékos növekedése mellett. Mit jelent ez pontosan? Hiába nőttek a fizetések, szeptemberben már nem tudták tartani a lépést a vágtató inflációval.

A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 480 900 forintra becsülhető, ez 18,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A bruttó kereset mediánértéke 409 200 forintot ért el, 17,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 284 900 forint volt, 19,2 százalékkal felülmúlta a tavaly szeptemberit.

Medián és átlagkereset – mi a különbség?

A mediánbér a bértábla közepén lévők fizetése, míg a statisztikai átlagbér az összes bér egy dolgozóra jutó összege. Röviden, a mediánbér közelebb áll a valósághoz, mint a KSH által közölt átlagfizetés. Utóbbi azért magasabb, mert az átlagos munkavállalóknál sokkal többet keresők bére jelentősen felhúzza.

Egy átlagfizetésnyi különbség

A bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenységet végző ágban volt a legmagasabb, 839 600 forint. Több, mint egyhavi átlagbérrel keresnek kevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén dolgozók: itt a legalacsonyabb az átlagfizetés, bruttó 315 700 forint.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...