Nyitólap Keress többet! Hogyan ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentve? Foglalkoztatási adatok lekérdezése egyszerűen
HIRDETÉS

Hogyan ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentve? Foglalkoztatási adatok lekérdezése egyszerűen

foglalkoztatási adatok lekérdezése
foglalkoztatási adatok lekérdezése

Sok cég trükközik azzal, hogy ugyan bejelenti a munkavállalót, viszont nem a valós munkaidejének megfelelően – úgy, hogy erről az alkalmazott nem is tud. Olyan vállalkozó is van, aki megoldja „okosba”, vagyis a dolgozóját egyáltalán nem jelenti be, feketén foglalkoztatja. Nyilván a cégnek jó, mert vagy kevesebbet, vagy egyáltalán nem adózik, csak a munkavállaló jár rosszul. Azt gyanítod, hogy a főnök nem jelentett be? Járj utána minél hamarabb! A foglalkoztatási adatok lekérdezéséhez csupán egy alkalmazás kell.

HIRDETÉS

Más oka is lehet annak, hogy valaki le akarja kérdezni a foglalkoztatási adatait: például, ha hamarosan esedékes a nyugdíjba vonulás és összeszámolná a ledolgozott éveket, vagy esetleg valaki babát vár, és a CSED, GYED jogosultsághoz szeretné ellenőrizni, hogy meg vannak-e a szükséges biztosítási jogviszonyai. Nem mellesleg jövedelemigazolás nélkül a pénzintézetek is elutasítják a hitelkérelmeket. Maradjunk a munkaviszonynál:

Milyen hátrányai vannak, ha feketén foglalkoztatnak?

Ilyen esetben a munkavállaló nem nem jogosult táppénzre, orvosi és egyéb ellátásra. Nehezen bizonyítható a nyugdíjjogosultság és a munkaviszonyból származó jogok érvényesítése sem egyszerű. Utóbbira példa a munka- és pihenő idő, a munkabér, a munkaviszony megszüntetésének szabályai.

Jobb tehát biztosra menni. Hogyan ellenőrizheted, hogy be vagy-e jelentve?

Foglalkoztatási adatok lekérdezése egyszerűen

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban. Májustól már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Miért jó? Mert az app felhasználói azonnal megtudhatják, ha munkáltatójuk akár közös megegyezéssel, akár egyoldalúan módosította a foglalkoztatásuk feltételeit.

HIRDETÉS

Minden azonosított felhasználó, aki nem tiltotta le az értesítéseket, megkapja a push üzenetet. Ez – egyéni beállítástól függően – az okostelefon lezárt képernyőjén vagy az értesítéseknél jelenik meg. Az üzenetre koppintva

  • az élő jogviszonyok a NAV-Mobil Foglalkoztatási adatok menüpontjában,
  • a már lezárt jogviszonyok pedig a NAV Ügyfélportálján ellenőrizhetők.
  • Az app üzenetet küld a biztosítotti jogviszonnyal kapcsolatos változásokról
  • Új bejelentésről, bármilyen változásról, törlésről, szünetelésről és zárásról.

Amiről nem jön értesítés:

  • a saját bejelentésekről (önfoglalkoztatás, külföldi foglalkoztató helyett teljesített bejelentés),
  • a foglalkoztató visszamenőleges jogviszonybejelentéseiről,
  • a hibás vagy még feldolgozatlan bejelentésekről.

Akkor sem érkezik üzenet, ha a felhasználó a NAV-Mobil értesítéseit szünetelteti. A NAV-Mobil legfrissebb verziójában az értesítési beállítás automatikus, de a szolgáltatás a Beállítások menüpontban a Foglalkoztatási adatok kapcsoló átállításával bármikor letiltható és engedélyezhető.

A NAV-Mobil applikáció a Google Play és az App Store alkalmazásáruházakból is letölthető. Más hasznos funkciói is vannak, például lekérdezhető az adószámla, egyszerűen befizethető a gépjárműadó és ellenőrizhetők az üzleti partnerek adatai is.

Segítséget kérnél?

Elindult a Hóvége ügyfélszolgálata: keresd a Tanácsot kérek! menüpontot és kérj tőlünk online segítséget! 
HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version