A KSH szerint 504 100 forint volt a bruttó átlagkereset szeptemberben. A rossz hír, hogy az árak még mindig nagyobb mértékben nőnek, mint a fizetésünk.

Szeptemberben a bruttó átlagkereset 17,8 százalékkal 504 100 forint forintra nőtt, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 18,4 százalékkal magasabb, 347 500 forint volt – írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján. A kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 335 200 forintot ért el, szintén 17,8 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az infláció elvitte a béremelését

A reálkereset 1,9 százalékkal csökkent a fogyasztói árak előző évhez mért, 20,1 százalékos növekedése mellett. Mit jelent ez pontosan? Hiába nőttek a fizetések, szeptemberben már nem tudták tartani a lépést a vágtató inflációval.

A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 480 900 forintra becsülhető, ez 18,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A bruttó kereset mediánértéke 409 200 forintot ért el, 17,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 284 900 forint volt, 19,2 százalékkal felülmúlta a tavaly szeptemberit.

Medián és átlagkereset – mi a különbség?

A mediánbér a bértábla közepén lévők fizetése, míg a statisztikai átlagbér az összes bér egy dolgozóra jutó összege. Röviden, a mediánbér közelebb áll a valósághoz, mint a KSH által közölt átlagfizetés. Utóbbi azért magasabb, mert az átlagos munkavállalóknál sokkal többet keresők bére jelentősen felhúzza.

Egy átlagfizetésnyi különbség

A bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenységet végző ágban volt a legmagasabb, 839 600 forint. Több, mint egyhavi átlagbérrel keresnek kevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén dolgozók: itt a legalacsonyabb az átlagfizetés, bruttó 315 700 forint.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Tavasszal gyűjthető gyógynövények: áprilisban és májusban ezt a hatot keresd

A gyógynövényekkel sokféle (egyszerűbb) betegséget kezelhetünk, csillapíthatjuk a fájdalmat, nyugtathatjuk idegeket, ráadásul teljesen ingyen juthatunk hozzájuk. Hasznosak, könnyű beszerezni őket és a gyűjtögetés akár...

Mit tehetünk a darazsak ellen? 7 környezetbarát megoldás

Hamarabb jött a jó idő és sok helyen feltűntek már a darazsak. Bár hasznuk is van ezeknek az állatoknak, jó, ha felkészülünk. Mit tehetünk...

Első házasok támogatása: hogyan kell igényelni, milyen segítséget kaphatunk?

Az első alkalommal házasságot kötők számos kedvezményben részesülhetnek, főleg akkor, ha még a családalapításon is gondolkoznak. Az állami támogatások mellett egyes települések önkormányzatai is...