A gyulladt tyúkszem kezelése kényesebb, mint a sima tyúkszemé, óvatosabban kell vele bánni. Jobb mielőbb foglalkozni a problémával, hiszen a gyulladt tyúkszem sokkal fájdalmasabb és veszélyesebb is.

Miért alakul ki a gyulladt tyúkszem?

A tyúkszemnek két típusa van, amelyeket kialakulásuk alapján különböztetjük meg. Az egyik olyan területeken alakul ki, amelyek fokozott nyomásnak vannak kitéve. A másik vírusfertőzésből alakul ki. Megvastagodott bőrréteget eredményeznek, amelyek közepén szarucsap található, ez pedig mélyen nyomja az idegvégződéseket. Könnyen kialakulhat gyulladás a folyamatos dörzsölés és irritáció miatt, ami séta közben éri a tyúkszemet.

Hogyan lehet otthon kezelni a gyulladt tyúkszemet?

Ha valamilyen bőrbetegségtől szenvedünk, jobban járunk, ha előbb egy orvossal konzultálunk. Viszont ha biztosak vagyunk benne, hogy tyúkszemünk van, akkor az alábbi házi praktikákkal tudjuk biztonságosan kezelni.

Érdemes rutinszerűen áztatni a lábainkat meleg, szappanos vízben 10-15 percig. Ezzel megkönnyítjük a tyúkszem eltávolítását. Ha hajlamosak vagyunk a bőrkeményedésekre, tegyük minél gyakrabban.

Ha felázott a bőr a következőket tehetjük:

  • Kevés olajjal törjünk össze egy E-vitamin tablettát és a kapott masszát kenjük a tyúkszemre, tekerjük be folpackkal és húzzunk rá zoknit. Hagyjuk hatni egész éjszakára.
  • Kenjük be gyulladáscsökkentő krémekkel, a kamilla vagy a körömvirág tökéletes hatóanyag.
  • Törjünk porrá 5-6 szem aszpirint, majd keverjük össze fél kiskanálnyi citromlével és egy kis vízzel. Hasonlóan kell eljárni, mint az E-vitaminos pasztával. Kenjük a tyúkszemre, tekerjük be és hagyjuk hatni, de csak 10-15 percig. Ezt követően habkővel vagy sarokreszelővel eltávolíthatjuk a felpuhult részeket.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

  • Ha a tyúkszem makacs és a házi kezelések ellenére sem tűnik el, nem javul az állapota. Az orvos sebészi úton el tudja távolítani.
  • Abban az esetben, ha a tyúkszem ortopédiai okokból alakul ki folyamatosan, a megoldást egy ortopédiai beavatkozás jelentheti, például csontkorrekció formájában.
  • Cukorbetegeknek nem ajánlott semmiképpen sem a lábproblémákat otthon kezelni. Ugyanis az érszűkületes, diabéteszes lábon az apró sérülések könnyebben fertőződhetnek el.
  • Nagyon fontos, hogyha egyre több a tyúkszem, vagy nyílt sérülés alakul ki, minél előbb jussunk el orvoshoz.

Hogyan előzhető meg?

Tehermentesítsük a lábat: szerezzünk be egyedi talpbetétet, amely megfelelő alátámasztást nyújt számunkra, hiszen a lábboltozat elváltozása hozzájárul a tyúkszem kialakulásához. Hordjunk megfelelő cipőt: a magas sarkút, szoros, kényelmetlen cipőket kerüljük. Figyeljünk a lábunk higiéniájára: vegyünk gyakrabban lábfürdőt olyan olajokkal, mint a körömvirág, jojoba, avokádó vagy argánfa. Az áztatást követően pedig sarokreszelővel távolítsuk el az elhalt hámréteget.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Csak Magyarországon csökkent az újautó-eladások aránya az EU-ban – de miért?

Magyarországon az autók átlagéletkora egyre magasabb. Már közel 16 éves egy átlagos magyar autó. Ez pedig nem is fog csökkenni, ugyanis a magyarországi újautó-piac...

Töredékáron juthatunk gyógyászati segédeszközhöz: csak igényelni kell, egyéb támogatás is járhat

Jó, ha tudjuk: széles azon gyógyászati segédeszközök köre, amelyeket orvosi vény ellenében töredékáron vásárolhatunk meg. Lehet, hogy eddig nem tudtuk, hogy az egyébként gyógyászati...

Mikor ültethető ki a muskátli? Virágba borul, ha megfogadod a profi kertész 5 tippjét

A sokak által kedvelt virág tavasztól őszig szokott virágozni élénk színeiben, ráadásul folyamatosan. Nem csoda, hogy az ablakpárkányokban és a teraszokon az egyik leggyakrabban...