Az ünnepek alatt nehéz mértéket tartani. Finomabbnál finomabb főételek, sütemények sorakoznak a szépen terített asztalon, ha pedig vendégségben járunk, a házigazda folyamatos kínálását – legyen az étel vagy ital – szintén nem egyszerű elhárítani. A 2-3 napos kalóriabeviteli-maratonnak megvan az ára: kajakóma, görcsölő has, puffadás. Mit tehetünk a puffadás ellen házilag? Jöjjön néhány tipp és konyhai alapanyag, amelyek segítenek leküzdeni (vagy elkerülni) a kellemetlen tüneteket.

Fontos a megelőzés

Próbáljuk megelőzni a puffadást az által, hogy napi ötször étkezünk, de kevesebbet. Nem szégyen, ha karácsonykor inkább volt több az elfogyasztott étel, mint kevesebb, de legalább a két ünnep között igyekezzünk mértéket tartani. A babfélék, a hüvelyesek, a káposzta is okozhat puffadást, viszont ilyenkor általában a túl sok fűszer, csípős, zsíros ételek fogyasztása miatt alakul ki. Ha tudjuk, hogy bizonyos ételektől ég a gyomrunk, próbáljuk meg ezeket most is elkerülni.

Éhgyomorra semmiképp ne fogyasszunk alkoholt, kávét és csokoládét. Az ételt mindig rágjuk meg jól, ugyanis a sietős evés sem tesz jót. Ha már végigkóstoltunk mindent halászlétől a zserbóig, akkor szánjunk rá magunkat egy hosszabb sétára. Semmiképpen se üljünk otthon egész nap, igyekezzünk némi mozgást beiktatni. Családi konfliktus, de legalábbis kisebb összezördülés nélkül nincs karácsony. A stresszes helyzetek is könnyen okozhatnak emésztőrendszeri problémákat, ezt megelőzni nemigen tudjuk, legfeljebb utólag kezelni.

Puffadás ellen házilag: mit tehetünk?

  1. Igyunk citromos vizet reggelente.
  2. Fogyasszunk gyömbéres italokat,
  3. alacsony sav tartalmú teákat.
  4. Ami mindenre megoldás: igyunk sok vizet. Ne feledkezzünk meg erről a jó szokásunkról akkor sem, ha tele a spájz üdítőkkel és mindenféle itallal.
  5. Érdemes a következő receptnek is adni egy esély: forraljunk fel 2 dl vizet, majd tegyünk bele egy fél mokkáskanálnyi őrölt köményt, fél mokkáskanálnyi őrölt gyömbért és egy kevés sót. Forraljuk még kb. 5 percig, azután szűrjük le. Hagyjuk kihűlni és igyuk meg.

Pár tuti tipp a puffadás ellen:

  1. Fogyasszunk több banánt, krumplit, spenótot. Ezek mind segítenek felszívni a gyomorban lévő víztöbbletet.
  2. Fogyasszunk gyömbérteát, almaecetet (hígítva, egy evőkanálnyit 2 dl vízben) étkezések után.
  3. Puffadásra a sima forró (nyilván iható hőmérsékletű) víz is jót tesz. Egy kisebb adag már a jótékony hatású.
  4. Teljes kiőrlésű gabonák, magas rosttartalma segíti az emésztést.
  5. A probiotikumok nagyon fontosak. Tablettát is lehet szedni, de megtalálható a joghurtban, kefírben, savanyúkáposztában.

Mi az, ami serkenti az emésztést és ezáltal segít megelőzni a puffadást?

Rostok

Fontos, hogy elegendő rostot vigyünk be a szervezetünkbe. Ezt könnyen elérhetjük, ha pl. reggelire rostos müzlit vagy zabkását eszünk bejgli helyezett. Persze nem kell átesni a ló túloldalára sem, mert a sok rost éppúgy puffadáshoz vezethet.

Zöldségek

Az állati fehérjékben gazdag és magas keményítőtartalmú fogások után válasszuk inkább a zöldségeket. A főtt zöldségek könnyebben emészthetők, lehet levesként vagy főzelékként is akár, amelyik jobban esik az ünnepi dőzsölés után.

Több mozgás

A testmozgás gyorsítja az emésztést, felszabadul a belekbe szorult levegő, csökken a feszültség. Már 5 percnyi séta is sokat tud segíteni, de ha idő engedi, legalább fél, egy órát legyünk kint a szabadban.

Vízfogyasztás

Fogyasszunk elegendő vizet. Ez napi legalább 8 pohár. Tehetünk bele gyömbért és citromlevet, hogy jobban segítsük az emésztést.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...