Nagyon kellemetlen és fájdalmas lehet a benőtt köröm, ráadásul a kivágása sem lesz életünk legkellemesebb pillanata. Éppen ezért érdemes megelőzni a bajt és odafigyelni lábápolási szokásainkra. Fontos azonban kiemelni, hogy egy ponton túl nem lehet megkerülni a szakember segítségét, komoly baj esetén forduljunk orvoshoz! Mitől alakul ki, hogyan előzhetjük meg, és hogyan vágjuk ki a benőtt körmöt? Cikkünkkel segítünk eligazodni.

Hogyan alakul ki a benőtt köröm?

A benőtt köröm a leggyakrabban a nagylábujj belső (többi ujj felé eső) részén alakul ki, a köröm sarkánál, a „felső csücskénél”. A körömbenövés általában a középkorú férfiakat érinti, de bárkinél kialakulhat a nem megfelelő lábápolás következtében. Ekkor érdemes utánanézni, hogyan vágjuk ki a benőtt körmöt szakszerűen, nehogy nagyobb bajt csináljunk.

A benőtt körmöt legtöbbször a rossz cipőválasztás okozza. A folyamatos nyomás, szorítás hatására benyomódhat a köröm a húsba, ez pedig egy idő után komoly fájdalmakat okoz. A labdarúgóknál és futóknál is gyakori betegség, hiszen a cipők nem feltétlenül a kényelemre vannak tervezve, a folyamatos terhelés pedig előidézhet problémákat. A benőtt köröm örökletesen is kínozhatja a családtagokat, ilyenkor mást nem tehetünk, mint hogy odafigyelünk a lábhigiéniára.

Hogyan előzhetjük meg?

Ha nem akarunk a jövőben arról olvasgatni, hogyan vágjuk ki a benőtt körmöt, akkor érdemes odafigyelni a lábápolásra és megelőzni a körömbenövést. Az első és legfontosabb, hogy rendszeresen, 2-3 hetente vágjuk lábkörmünket. Ne vágjuk se túl rövidre, se túl élesre körmeinket. Azért se vágjuk vissza túlságosan rövidre, hogy később kelljen ezzel foglalkozni, mert ez is okozhat problémákat.

A figyelmes körömvágás mellett az is fontos, hogy kényelmes, nem szoros, jól szellőző cipőket hordjunk, amelyekben nincs összenyomva a lábfejünk. Ha olyan munkahelyen dolgozunk, ahol sérülés érheti lábunkat, mindenképp hordjunk munkavédelmi cipőt.

Mindig alaposan mossuk meg lábujjainkat. Ne hagyjuk, hogy a zokniból szövet darab kerüljön a köröm alá, mert ez sem a bőrnek, sem a körömnek nem tesz jót.

Hogyan vágjuk ki a benőtt körmöt?

Ha már megtörtént a baj és nem tudjuk elkerülni, hogy kivágjuk a benőtt körmöt, akkor érdemes körültekintően és óvatosan csinálni. Mik a benőtt köröm kivágásának lépései?

  • Engedjünk egy lavórba meleg vizet és tegyünk bele pár evőkanál sót vagy almaecetet. Így felpuhul a körmünk és a benőtt köröm körüli terület. (A sóval és almaecettel fertőtlenítjük is.)
  • Miután kellően kiázott a lábunk és érezzük, hogy felpuhult a köröm (10-15 perc), egy fogselyem segítségével válasszuk szét a körmöt és az alatta lévő bőrt. (Semmiképp se használjunk mentolos fogselymet!)
  • Amennyiben még nincs begyulladva a köröm, egy henger alakba tekert vattapamacsot is illeszthetünk a köröm és a bőr közé, hogy szétválasszuk azokat. Ha ezt napokig ismételjük, elérhetjük, hogy ismét egyenesen nőjön a köröm, anélkül, hogy ki kéne vágni a benőtt körömrészt.
  • Miután kellően megemeltük a körmöt, óvatosan, a lehető legegyenesebb vonalban vágjuk le a benőtt részt és a vele egy vonalban lévő körmöt. Minimálisan vigyünk csak ívet a köröm formájába, de élesre se vágjuk, hiszen így még nagyobb irritációt okozhat a későbbiekben.

A benőtt köröm kezelése műtéti úton

Fontos, ha már nagyon rossz állapotban van benőtt körmünk, be van gyulladva, esetleg gennyedzik, és már az érintése is komoly fájdalmakat okoz, akkor ne a netet bújjuk, hanem forduljunk orvoshoz.

A kezelésről mindig az orvos dönt és mindig annak megfelelően, milyen állapotban van a körmünk.

Általában a köröm keskenyítését választják az orvosok, hiszen ezzel a jövőbeni problémákat is megelőzhetjük. Ilyenkor eltávolítják a körömszélt, ezzel együtt a sarjszöveteket is, így a körömágy növekedési zónáját csökkentik. Az eljárás után nem fogja „kitölteni” a lábujjunk teljes egészét a köröm, hanem keskenyebb sávban fog nőni, megelőzve a köröm benövését.

A benőtt köröm megelőzése házilag

Ha érezzük, hogy kezdi nyomni a lábujjunkat a köröm, akkor vágjunk! Sokféleképpen tudjuk kezelni a körmöt, ha még nincs teljesen benőve.

Áztassuk be meleg-langyos vízbe a lábunkat minden nap. Tegyünk a vízbe almaecetet vagy sót, ezzel megelőzhetjük a gyulladásokat is. Egy másik megoldás, ha néhány evőkanál olíva- vagy kókuszolajba pár csepp teafa-, levendula- vagy oregánó illóolajat teszünk, és ezzel kenjük be a problémás körmünket. Ezek az illóolajok antibakteriális, gyógyító hatásúak, így az elfertőződés veszélye is csökken, ha használjuk ezt a módszert.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...