A TBC előfordulása egyre kisebb hazánkban. Csakhogy a daganatos megbetegedéseké nem. Ezért is nagyon fontos, hogy legalább évente egyszer elvégezzünk egy tüdőszűrést. Ez negyven év felett saját kezdeményezésre, háziorvosi beutalóval évente egy alkalommal ingyenes.

A tüdőszűrés akkor terjedt el, mikor a múlt század elején a TBC népbetegség volt. Ez már szerencsére visszaszorult, csakhogy a tüdőrák egyre több és több áldozatot szed. Ezért továbbra is nagyon fontos, hogy rendszeresen megvizsgáltassuk tüdőnket egy tüdőszűrésen. Mára a tüdőrák korai felismerésének első számú eszköze a tüdőszűrés, illetve annak modern változata a mellkas CT vizsgálat.

Kinek ingyenes a tüdőszűrés?

A legegyszerűbben úgy foglalható össze, hogy a tüdőszűrő röntgen évente egy alkalommal térítésmentesen elvégezhető 40 éves kor felett, háziorvosi beutalóval. Tehát igényléshez nem kell más, csak beutalót kérni a háziorvosunktól.

Emellett a fertőző tüdőbetegségek rizikócsoportjaiba tartozóknak is jár a díjmentes szűrés, melynek elvégzésére a törvény kötelez. Ide tartoznak a hajléktalanok és a velük foglalkozó dolgozók. Az utcai szociális munkások, a közérdekű önkéntességet végzők, a büntetés-végrehajtási intézetek, fogdák, közösségi szállások, népkonyhák dolgozói. Valamint egyes egészségügyi dolgozók is, akiknek 18 év fölött beutaló nélkül is jár az ingyenes vizsgálat. A gyerekek szűrése 14 és 18 év között ingyenes, beutaló és szülői beleegyező nyilatkozat birtokában. A fizetés alól mentesülnek a szakképzési és felsőoktatási intézmények azon tanulói is, akik szakmai alkalmassági vizsgálat céljából végzik el a szűrést.

Ungár Anna, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat Tüdőgondozójának szakrendelést vezető főorvosa korábban azt nyilatkozta, vannak még olyan csoportok, akiknek szintén térítésmentesen végzik el a szűrést az évi egyszeri kötelező vizsgálat mellett. Ilyenek például a dohányosok is. Ha egy dohányos ember félévente elmegy a kerületi tüdőgondozóba, jó eséllyel időben szűrik ki nála a tüdőrákot.

Ha fizetnem kell érte, mennyibe kerül?

40 éves kor alatt tünetmentesen, továbbá a foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálatok részeként a mellkasröntgen ára 1700 forint, mely a NEAK által meghatározott összeg. A befizetés csekken történik a szűrőállomáson.

Az Uzsoki Utcai Kórház így foglalja össze a tüdőszűrés lehetőségeit:

  • 40 éves kor felett (ajánlott vizsgálat) évente egy alkalommal beutaló nélkül, ingyenesen igénybe vehető.
  • 14-16 éves kor között iskolai alkalmassági vagy szakmai gyakorlat céljából, iskolaorvosi beutalóval és szülő (gondviselő)  beleegyező nyilatkozatával végezhető el.

Térítés ellenében:

  • 18-40 éves kor között beutalóval, orvos által meghatározott szakmai indok alapján kérhető.
  • Alkalmassági vizsgálathoz (kortól  függetlenül) beutaló szükséges (foglalkozás-egészségügyi vagy háziorvosi). A vizsgálat térítési díj ellenében végezhető el, a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII: törvény 10.§  rendelkezése szerint.

Térítési díj:

  • 40 év alatti lakosok szűrése: 1700 Ft
  • foglalkozás-egészségügyi alkalmasság céljából: 1700 Ft

Ha tehát jogosultak vagyunk az ingyenes tüdőszűrésre, évente egyszer mindenképp érdemes elvégezni. Egyszerű az igénylés és gyorsan megvan a teljesen fájdalommentes vizsgálat. Azonban akkor is érdemes elvégezni évente a tüdőszűrést, ha nem vagyunk jogosultak ingyen rá. 1700 forintot biztosan megér.

Kapcsolódó

Legfrissebb

A magyar családok háromnegyede nem jön ki a hó végén – 200 ezer Ft hiányzik

A Cofidis kutatásából kiderült, a válaszadók háromnegyedének hiányos a családi kasszája. Nehezen jönnek ki hó végén. Ez a hiány a többségnek havi szinten mintegy...

Minden, amit a büntetőpontokról tudni kell – Mikor évülnek el?

Korábban már írtunk arról, milyen összegű pénzbírságokat kaphatsz pontosan közúti szabálysértésekért. Arról is részletesen írtunk, milyen büntetésekre számíthatsz gyorshajtásért. Most azt vesézzük ki, mikor...

Ekkor jön a családi pótlék 2023. áprilisban

Mikor érkezik a családi pótlék 2023 áprilisában? Milyen napra esik az utalás, mikor hozza a postás, mekkora a családi pótlék összege? Cikkünkből kiderül, mikor...