A TBC előfordulása egyre kisebb hazánkban. Csakhogy a daganatos megbetegedéseké nem. Ezért is nagyon fontos, hogy legalább évente egyszer elvégezzünk egy tüdőszűrést. Ez negyven év felett saját kezdeményezésre, háziorvosi beutalóval évente egy alkalommal ingyenes.

A tüdőszűrés akkor terjedt el, mikor a múlt század elején a TBC népbetegség volt. Ez már szerencsére visszaszorult, csakhogy a tüdőrák egyre több és több áldozatot szed. Ezért továbbra is nagyon fontos, hogy rendszeresen megvizsgáltassuk tüdőnket egy tüdőszűrésen. Mára a tüdőrák korai felismerésének első számú eszköze a tüdőszűrés, illetve annak modern változata a mellkas CT vizsgálat.

Kinek ingyenes a tüdőszűrés?

A legegyszerűbben úgy foglalható össze, hogy a tüdőszűrő röntgen évente egy alkalommal térítésmentesen elvégezhető 40 éves kor felett, háziorvosi beutalóval. Tehát igényléshez nem kell más, csak beutalót kérni a háziorvosunktól.

Emellett a fertőző tüdőbetegségek rizikócsoportjaiba tartozóknak is jár a díjmentes szűrés, melynek elvégzésére a törvény kötelez. Ide tartoznak a hajléktalanok és a velük foglalkozó dolgozók. Az utcai szociális munkások, a közérdekű önkéntességet végzők, a büntetés-végrehajtási intézetek, fogdák, közösségi szállások, népkonyhák dolgozói. Valamint egyes egészségügyi dolgozók is, akiknek 18 év fölött beutaló nélkül is jár az ingyenes vizsgálat. A gyerekek szűrése 14 és 18 év között ingyenes, beutaló és szülői beleegyező nyilatkozat birtokában. A fizetés alól mentesülnek a szakképzési és felsőoktatási intézmények azon tanulói is, akik szakmai alkalmassági vizsgálat céljából végzik el a szűrést.

Ungár Anna, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat Tüdőgondozójának szakrendelést vezető főorvosa korábban azt nyilatkozta, vannak még olyan csoportok, akiknek szintén térítésmentesen végzik el a szűrést az évi egyszeri kötelező vizsgálat mellett. Ilyenek például a dohányosok is. Ha egy dohányos ember félévente elmegy a kerületi tüdőgondozóba, jó eséllyel időben szűrik ki nála a tüdőrákot.

Ha fizetnem kell érte, mennyibe kerül?

40 éves kor alatt tünetmentesen, továbbá a foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálatok részeként a mellkasröntgen ára 1700 forint, mely a NEAK által meghatározott összeg. A befizetés csekken történik a szűrőállomáson.

Az Uzsoki Utcai Kórház így foglalja össze a tüdőszűrés lehetőségeit:

  • 40 éves kor felett (ajánlott vizsgálat) évente egy alkalommal beutaló nélkül, ingyenesen igénybe vehető.
  • 14-16 éves kor között iskolai alkalmassági vagy szakmai gyakorlat céljából, iskolaorvosi beutalóval és szülő (gondviselő)  beleegyező nyilatkozatával végezhető el.

Térítés ellenében:

  • 18-40 éves kor között beutalóval, orvos által meghatározott szakmai indok alapján kérhető.
  • Alkalmassági vizsgálathoz (kortól  függetlenül) beutaló szükséges (foglalkozás-egészségügyi vagy háziorvosi). A vizsgálat térítési díj ellenében végezhető el, a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII: törvény 10.§  rendelkezése szerint.

Térítési díj:

  • 40 év alatti lakosok szűrése: 1700 Ft
  • foglalkozás-egészségügyi alkalmasság céljából: 1700 Ft

Ha tehát jogosultak vagyunk az ingyenes tüdőszűrésre, évente egyszer mindenképp érdemes elvégezni. Egyszerű az igénylés és gyorsan megvan a teljesen fájdalommentes vizsgálat. Azonban akkor is érdemes elvégezni évente a tüdőszűrést, ha nem vagyunk jogosultak ingyen rá. 1700 forintot biztosan megér.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...