A rizómákról sarjadó növényekkel rettenetesen nehéz dolga van az irtást tervező telektulajdonosnak, főleg, ha nem akar vegyszerezni. A bambusz nem véletlenül az életerő szimbóluma, rendkívül szívós növény. 

Az alábbi módszerek nem csak a nád, bambusz, de az invazív és rendkívül kártékony selyemfű – a képen- és keserűfű ellen is bevethetők. Az irtás minden esetben rendkívül munkás, és hosszadalmas folyamat lesz, ezért telekvásárlásnál érdemes ezzel számolni.

Vegyszermentesen: Nyírd és szárítsd

A növényeket addig kell csutkára, egészen tövig nyírni és nem locsolni, amíg a gyökérben tárolt tartalékok kimerülnek és feladja, ez eltarthat fél évig is.

Vegyszermentesen: Ásd ki

A legmegerőltetőbb, ám viszonylag gyors módszer, ám kisebb területen messze a leghatékonyabb. Ki kell ásni a gyökereket és elégetni. Mivel egyes esetekben több méterre is lenyúlnak, lehet hogy gépi erő is szükséges hozzá. Érdemes kiadós eső után nekiállni, vagy jól feláztatni a talajt ásás előtt. 

Vegyszermentesen: Takard 

A csutkára levágott növényt takard le sötét fóliával, vagy ponyvával. 2-3 hónap alatt elpusztul. Simán lehet, hogy a gyökerek túlnyúlnak a kinyírt felületen és túléli, így érdemes ráhagyással dolgozni. 

Fontos, bambuszt csak gyökércsapdával telepíts, gazdaboltokban, barkácsáruházakban lehet kapni, ez megakadályozza, hogy a gyökerek és a növény nemkívánatos területekre is betörjenek. 

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mi lesz a lakáshitellel válás esetén? Vigyázz, a CSOK-nál és a Babavárónál más szabályok érvényesek

A tavalyi évben Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 50 150 házasság köttetett és 16 700 válás véglegesítődött. Habár ez az adat nem azt...

Pálcikás illatosító házilag: tartós, dekoratív és fillérekből kijön

Munka után jó érzés egy kellemesen illatozó lakásba hazatérni. Mit használjunk? Vannak illatgyertyák paraffinból, szójaviaszból, repceolajból, találunk automata légfrissítő spray-t, és illóolajakat, pálcikás illatosítókat...

Majális Budapesten: a legjobb ingyenes programok 2024-ben

Május elseje a munka ünnepe. Idén szerdára esik, és bár hosszú hétvégét nem kapunk, lesz egy pihenőnapunk. Kimozdulna a család? Budapest majális 2024 programok:...