Az ételmérgezés okozója az élelmiszerekben levő baktériumok, méreganyagok vagy vírusok lehetnek. Ha többen egyszerre tapasztalnak hasonló tüneteket, mint például hányingert, hányást, hasi görcsöket, hasmenést vagy belázasodnak, akkor meglehet, hogy lejárt szavatosságú élelmiszerek voltak az asztalon, vagy valamilyen más ételmérgezésről van szó. Azért bonyolult a felismerése, mert az étel elfogyasztása után jelentkezhetnek a tünetek fél órával, de előfordulhat, hogy 48 órával, sőt, egy héttel később mutatkoznak csak a panaszok.

Mi okozhat ételmérgezést?

Több dologra is oda kell figyelni, nem csak az étel szavatosságára. Ha beteg ember főz, a vírusok könnyen az élelmiszerbe kerülhetnek, megfertőzve ezzel másokat. A penészt sem szabad figyelmen kívül hagyni. Nem elég levágni a kenyér szennyezett sarkát, mert ahol megjelenik, ott általában nagyobb felületen terül el. A penész gyökerei szétterjednek az ételben. A kemény sajtok kivételek, mert a vastag, külső rétegen nem tud behatolni, elég 1 cm vastagon levágni és fogyasztható részhez jutunk.

Veszélyforrások:

Baktériumok: problémát okozhat, ha tiszta termékhez kézmosás nélkül nyúlunk, vagy szennyezett termékkel érintkezik, mert nem voltak megfelelően elkülönítve. Figyeljünk, hogy az eszközeinket rendesen elmossuk, takarítsunk alaposan. Tipikusan baktériummal szennyezett ételek a húsok, zöldségek. Ezeket mindig külön kell tárolni a már fogyasztásra kész ételektől.

Sütés-főzés: amikor nincs rendesen átsütve az étel, akkor nem pusztulnak el a bennük lévő vírusok és baktériumok. El kell érnünk, hogy legalább 70-75 fokra felmelegítsük az élelmiszert. A maradékokat is mindig újra kell forralni.

Tárolás: oda kell figyelni a hűtőszekrény hőmérsékletére is. Legyen 5 fok körüli.

Készétel: a feldolgozott, megfőtt étel 2-3 óráig számít biztonságosnak. Ezt követően már újra kell melegíteni.

Lejárt szavatosságú élelmiszerek: ezeket semmiképp sem szabad elfogyasztani

Melyek azok az ételcsoportok, amelyekkel a leginkább kell vigyázni? Itt a lista:

  1. Frissen facsart gyümölcslé: könnyen elszaporodnak bennük a baktériumok és a gombák is, mivel nem pasztőrözik őket.
  2. Bogyós gyümölcs: tartalmazhatnak ciklospórát, ami hasmenést, hasfájást okozhat. Ezért fontos, hogy mindig alaposan meg kell mosni és a szavatossági idő letelte után semmiképp se fogyasszuk a penészesedés miatt.
  3. Felvágottak: a felvágottas pulltnál vett áru 3-5 napig fogyasztható, ezután elszaporodhat bennük a lisztéria baktérium, ami a ciklospórához hasonló tüneteket produkál.
  4. Csírák: nagyon kell velük vigyázni, mindig alaposan meg kell mosni és ha nyálkás, megpuhult, vagy lejárt, akkor ne fogyasszuk el, mert szalmonella és E.coli fertőzést is kaphatunk miattuk. A leveles zöldségekre is emiatt kell ügyelni. Mossuk át alaposan őket fogyasztás előtt.
  5. Tápszer: más szempontból veszélyes. Nem megmérgezi a babákat, hanem szavatosság után már nem tartalmazza a szükséges tápanyagokat, amelyekre a csecsemőnek szüksége lenne.
  6. Tojás: amikor lebeg a vizen, akkor már megromlott. A megrepedt tojásokat is ki kell dobni. Könnyen elkapható szalmonella, madárinfluenza és egyéb fertőzés is a nyers vagy szennyezett tojás miatt. A főtt tojás egy hétig áll el.
  7. Tejtermékek: hőkezelés nélküli tejterméket nem szabad fogyasztani a bennük lévő kórokozók miatt. A szavatosság lejárta után sem szabad bevinni a szervezetbe.
  8. Hús: szalmonella, kólibaktérium és egyéb más baktériumok. Köztudott, hogy a hússal óvatosan kell bánni. Bevásárlás után vagy azonnal fel kell használni, vagy le kell fagyasztani.
  9. Zöldség: magas a nedvességtartalmuk, ezért könnyen megromlanak. Ha benyálkásodnak, dobjuk ki őket.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...