Hogyan ellenőrizzük, hogy friss-e a tojás?

Kivel ne fordult volna már elő, hogy el kellett gondolkoznia azon, vajon mióta áll már a tojás otthon felhasználatlanul? Szerencsére van több megoldás is arra, hogy megnézzük, jó-e még!
Az mindenesetre hasznos lehet, ha minden tojást egyesével törsz fel. Így nem fogod elrontani az összes feltörtet azzal, hogy belekerül egy romlott.
Több levegő a tojásban = öregebb
Minél frissebb, annál kevesebb benne a levegő. Idővel ugyanis egyre több levegő halmozódik fel benne. A Sóbors javaslata szerint tehát nem kell mást tenni, mint megtölteni egy tálat hideg vízzel, majd egyesével beletenni a tojásokat. Ha lent marad a tál alján, elfekszik, az egész biztosan friss. Amelyik feljön a víz tetejére, az megromlott. Amelyik pedig középen lebeg, vagy feldobja a fenekét, már nem friss, de fogyasztható. Utóbbit nyersen már nem tanácsos felhasználni, de sütve vagy főve használható.
Csendes = friss
Jó módszer lehet az úgynevezett rázásteszt is. Tartsd a füled mellé, és rázd meg. Idővel a tojásfehérje veszít nedvességtartalmából, míg a légbuborék megnő a tojáshéjban. Ezért megváltozik a hangja. Ha a megrázott tojás nem vagy csak alig ad hangot, és a belseje együtt mozog a tojáshéjjal, akkor még friss és felhasználható.
Ha kotyogó hangot hallat, vagy érzed, hogy külön rázódik a belseje, akkor a tojás már régebbi. Érdemes tovább tesztelned.
Szag, összefolyt sárgája és fehérje = rossz
A feltörés után is felfigyelhetsz néhány árulkodó jelre. A rossz tojásról árulkodik a szaga is. De régebbi mivoltára utal, ha a sárgája és a fehérje összefolyik, ha a sárgája lapos, a fehérje pedig vizenyős, zavaros.