Nem jó belegondolni, de fontos, hogy fel legyünk rá készülve. Mit tegyünk, ha megráz az áram minket vagy valakit a környezetünkben? Miért olyan veszélyes az emberre? Több szinten is okozhat károsodást a szervezetben, mivel az folyadéktartalma miatt jó vezető. Égési sérüléseket, szívritmuszavart okozhat, megzavarhatja az agy működését. Még személyiségváltozást, depressziót és szorongást is generálhat. Cikkünkben leírjuk, hogy hogyan kerülhetjük el a bajt és mi a teendő, ha mégis bekövetkezik.

Mi okozhat áramütést?

Először tekintsük át, mi az, amire oda kell figyelni, bármerre járunk. Hiszen a megelőzés a legfontosabb. Olyan helyeken kell jobban ügyelnünk, ahol az elektromos kábelek könnyen elérhetők. A házilag összebarkácsolt gépek vagy bekötött háztartási berendezések és eszközök könnyen okozhatnak balesetet. A kiálló konnektorok mellett is fokozottan ügyeljünk. Természetesen a víz jelenléte is veszélyforrás egy elektromos készülék közelében.

Előzzük meg a bajt és győződjünk meg az elektromos vezetékek állapotáról! Hívjunk ki szakembert, ha nem vagyunk 100%-ig biztosak magunkban.

Mit tegyünk, ha megráz az áram?

Ha minket ért áramütés, de nem ájultunk el, végezzünk önvizsgálatot. Fontos, hogy maradjunk nyugodtak. Ha van valaki a közelünkben, akkor szóljunk neki. Az alábbi tüneteket tapasztalhatjuk:

 • égési sérülés
 • áramjegy
 • izomgörcs
 • zsibbadás, bizsergés

Ha nem minket ért az áramütés, az alábbiakat kell a fentieken kívül ellenőriznünk:

 • légzésleállás
 • áramforrás állapota
 • veszélyforrások

Mit kell tennünk? Először is hívjunk mentőt, mert a legbiztonságosabban a szakemberek fognak tudni eljárni. Sokan gondolkodás nélkül a sérülthöz rohannak, hogy minél gyorsabban segíthessenek. Ez teljesen emberi reakció, de nem helyes, mert magunkat is veszélybe sodorhatjuk.

A mentő kihívása után vizsgáljuk át a terepet. Fontos, hogy ne érjen minket áram, így ha van főkapcsoló, azt kapcsoljuk le, ha vezeték van útban vagy érintkezik a sérülttel, akkor azt megpróbálhatjuk eltávolítani pl. fadarabbal. Ha ezt nem tudjuk biztonságos úton elvégezni, akkor hagyjuk a mentősökre. Ha víztócsa is van, vagy bárhol víz jelenléte, arra is ügyeljünk.

Semmiképp se nyúljunk közvetlen a sérülthöz, amíg nem vagyunk benne biztosak, hogy nem érintkezik árammal!

Ha nincs áram alatt a sérült, figyeljünk a légzésére. Biztosítani kell a légutat, ha pedig nem lélegzik, akkor újraélesztést (30 mellkaskompresszió, 2 befúvás addig ismételve míg magához nem tér a sérült vagy megérkezik a mentő) kell végezni.

Égési sérülés esetében a sebet minimum 20 percig folyó víz alá kell tartani, majd steril gézzel befedni.

Kevésbé súlyos esetekben is ajánlott elmenni vizsgálatra, 24 órás megfigyelésre, hiszen nem mindig jelentkeznek azonnal a tünetek.

Melyek azok az anyagok, amelyek nem vezetik az áramot?

 • száraz fa
 • műanyag
 • porcelán
 • üveg

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...