Az enyhe tél és a korai tavasz miatt már bőven benne vagyunk a kullancsszezonban, ráadásul újabb fajok is megjelentek hazánkban. Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen? Cikkünkben leírjuk, mire érdemes odafigyelni.

Jövevények: bemutatjuk a Hyalomma kullancsokat

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont szerint idén idén is hamarabb jött a tavasz, emiatt a szokásosnál előbb kell számítani a kullancsok megjelenésére, köztük a Magyarországon újnak számító Hyalomma kullancsra is. Ezek a kullancsok tőlünk délebbre őshonosak, de a vándormadarak segítségével könnyen terjednek északabbra. Miért fontos, hogy azonosítsuk a vérszívókat? Mert a Hyalomma kullancsok képesek számos kórokozó, például a krími-kongói vérzéses láz vírusának terjesztésére, amely akár 30 százalékos halálozási aránnyal is járhat. (Hazánkban az elmúlt három év során összesen 14 egyedet sikerült begyűjteni a Kullancsfigyelő programnak köszönhetően.)

Mit érdemes tudni róluk? A Hyalommák nagyobbak és gyorsabbak a hazai fajoknál, sötét, egyszínű pajzs jellemző rájuk, lábaik pedig látványosan csíkosak. Mindez szabad szemmel is látható.

Tavaly a Balaton nyugati térségében afrikai kullancsokat is találtak: a foltos nádiposzáta és a barkóscinege egyedein a Hyalomma rufipes faj összesen tíz, még nem kifejlett példányát azonosították. A Hyalomma csoportba tartozó kullancsok szaporodni képes helyi populációja sem Magyarországon, sem Európában nem volt ismert. Legalábbis tavalyig, ugyanis a felfedezett populáció már ezt is tudja.

Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen?

Először is, nézzük meg mi alapján lehet felismerni az egyedeket. Ez segíthet abban, hogy megkülönböztessük más fajoktól.

A képen jól látszanak a Hyalomma és a másik két hazai faj közötti különbségek. Jobb oldalon a közönséges kullancs nősténye látható. Forrás: HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont

Hogyan lehet felismerni?

A Kullancsfigyelő ezt írja: a többi hazai kullancsfajhoz képest a leglátványosabb különbség a lábak erőteljes sávozottsága. Ezen kívül a Hyalomma fajoknál jellemző a háti rész aljának barázdáltsága. Ovális formájúak, nagyjából a hátuk közepénél a legszélesebbek. Méretük nemtől függően eltér, a nőstények átlagosan 5,5-6,5 mm, a hímek 3,8-5,6 mm hosszúak, ezzel a hazánkban előforduló kullancsokhoz képest kifejezetten nagynak számítanak.

Tehát összefoglalva:

  • lábak látványos, világos, gyűrűszerű sávozottsága
  • háti szegélyen apró, hosszanti barázdák vannak
  • vérszívás előtt ovális a formájuk, hátuk közepénél a legszélesebbek

Hogyan tartsuk távol?

Tavasztól egészen őszig vigyáznunk kell és fokozottan kell figyelnünk magunkra. Ha tehetjük, inkább kerüljük a magasabb aljnövényzetet, a gazt és a bozótos részeket, hiszen ezek mind jó rejtekhelyek lehetnek a kullancsok számára. Persze nem kell lemondani a kert rendberakásáról vagy egy jó kirándulásról. Ilyenkor igyekezzünk olyan öltözéket választani, ami jól takar, és alaposan ellenőrizzük le testrészeinket, hajlatainkat minden, kis részt, ahol megbújhat az állat. Ez a legfontosabb lépés. Ha találunk is kullancsot, könnyedén eltávolíthatjuk csipesz segítségével.

Forrás: Telex, HUN-REN

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...