Az EU tovább akarja csökkenteni a dohányzók arányát, ezért a cigarettára kivetett jövedéki adó összegét legalább duplájára tervezik emelni. Most szokj le, mert nemcsak az egészséged megy rá, hanem a gatyád is.

Az Európai Unió a dohánytermékek adóztatásának alapvető felülvizsgálatára készül – írja a Portfolio a Financial Times nyomán. Egy kiszivárgott anyag szerint a hagyományos dohánytermékek jövedéki adóterhe látványosan emelkedne, de az új típusú termékek sem menekülnének meg a magasabb sarc elől.

800 forinttal drágulhat egy doboz cigi

A cigarettára kivetett jelenlegi jövedéki adó 1,8 euró 20 szálanként, a tervezet szerint ezt duplájára, 3,6 euróra emelnék. Ez különösen a kelet-európai uniós országokban drágítaná meg a dohányzást, ahol egy csomag cigi átszámolva 3 euró is lehet.

Mit jelent ez a magyar bagósoknak? Leegyszerűsítve, jelenleg 20 szálnak megfelelő cigaretta jövedéki adótartalma 836 forint. Ha viszont életbe lép az Európai Bizottság friss javaslata, akkor a minimum adótartalom valahol 1500 forint körül lenne, ami közel duplázódást jelent – mutat rá a lap. Azaz, egy doboz cigaretta ára az adóemelés nyomán akár 700-800 forinttal is drágulhatna idehaza.

A ‘dohányzást imitáló eszközök’ és a belevalók sem ússzák meg

A döntéshozók az új típusú, fiatalok körében egyre népszerűbb dohánytermékek – így pl. az elektromos cigaretta és a hevített dohánytermékek – adóztatását is a hagyományos cigaretták adóterheléséhez kötnék. A megszellőztetett javaslat szerint

  • az erősebb elektromos cigaretták esetében 40%-os,
  • a gyengébb elektromos cigarettákra (párologtatási technikájú termékek) 20%-os,
  • a hevített dohánytermékekre pedig 55%-os jövedéki adót vetnek ki.

Végső cél

Az EU azt szeretné elérni, hogy 2040-re dohányzásmentes nemzedék jöjjön létre.  Az unió rákellenes tervének részeként az egészségügyi tisztviselők célja, hogy az uniós állampolgárok körében a dohányzás aránya a jelenlegi 25%-ról 2025-re 20%-ra, 2040-re pedig 5% alá csökkenjen.

Szokj le, mert ennél csak drágább lesz!

Legutóbb Magyarországon idén július elsejétől történt adóemelés, de hamarosan itt a következő – emlékeztet a Portfolio. A cigarettánál júliustól decemberig a jövedéki adó mértéke 27 800 forint ezer darabonként, és a kiskereskedelmi eladási ár 23,5%-a, de legalább 40 800 forint ezer darabonként. Januártól ez még tovább emelkedik: 29 500 forint ezer darabra vetítve és a kiskereskedelmi eladási ár 24%-a, de legalább 41 800 forint/ezer darab.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Ezeket az alapvető fogásokat ne készítsd, ha spórolnál

Az elmúlt egy évben az infláció olyan mértékben megugrott, hogy már az is szinte megfizethetetlen, ami eddig alapvető fogás volt a vacsoraasztalnál. Kalkulátorunk segítségével...

Már az olcsó is drága – Amit eddig olcsó ételnek hittél, már nem az!

Vigyázz, mert már a legegyszerűbb, legolcsóbb ételek elkészítése is olyan drága lehet, hogy azt egy átlag fizetésből nehéz kigazdálkodni. Nem vicc: a sajtos-tejfölös lángos...

Mutatjuk, mennyivel lehetne több a nyugdíjad a svájci indexálás bevezetésével

A nyugdíjak tarthatatlanul alacsonyak - ez ma már közismert tény, amivel senki nem vitatkozik. De mi lehet a megoldás? Szakértők szerint a svájci indexálás....