Ezért ne használd a vízforralót a szállodában – pokol, ami abban benne van

A szobalányok szerint a szállodai vízforraló veszély abban rejlik, amit nem látunk. Igazi horror, ami benne van!
Mit jelent a félpanziós ellátás? Vagy egy profi utazási listára van szükséged nyaralás előtt? Mindenesetre mielőtt a nyaralásba feledkeznél, felhívnánk a figyelmedet valamire. A szállodai szobákban az elhanyagolt vízforralók belsejében gyakran pang a víz, ami ideális környezetet teremt a legionella és más kórokozók szaporodására. A baktériumok perfekt otthona. A CDC szerint a rosszul karbantartott vízvezetékekben és tárolóedényekben a stagnáló víz hőmérséklete gyakran a 25–42 °C közötti tartományba esik. Ez elősegíti a baktériumok szaporodását és biofilm képződését. Egy megszáradt és csak részlegesen tisztított vízforraló belsejében ezek a biofilmek ragadós réteget képeznek. Ennek köszönhetően a következő forraláskor a baktériuokkall terhelt víz jut a poharadba. A legionella belégzése légionárius-betegséget okozhat, ami akár életveszélyes tüdőgyulladás formájában is jelentkezhet.
Műanyag: BPA és egyéb toxikus oldódások
Sok szállodai vízforraló olcsó műanyagból készül, amely forró víz hatására Bisphenol A (BPA) és ftalátok formájában toxikus anyagokat engedhet a vízbe. Állatkísérletek és emberi megfigyelések alapján ezek az endokrin rendszert zavaró vegyületek hozzájárulhatnak hormonális eltérésekhez, reprodukciós problémákhoz és egyes ráktípusok kialakulásához. Mivel a műanyag belső felülete idővel berepedezik és karcolódik, a leoldódó vegyületek mennyisége folyamatosan nő, így még a pár perces forralás sem garantálja a tisztaságot.
Az igazi horror: amit nem látsz, de ott van
Több ex-szállodai alkalmazott és szobalány beszámolója szerint a vendégek gyakran használják a vízforralót rövid távú edénynek. Zoknikat képekesek beletenni, sőt halat vagy zöldséget, instant leveseket főznek benne. Ezek után a belső felületre rárakódott zsíros szennyeződések és szerves maradékok csak külső megjelenésükben tisztulnak. Belül azonban a forró víz sem távolítja el teljesen őket. A következő forralásnál ezek az anyagok lebegő részecskék és aromák formájában kerülnek a teába vagy kávédba, növelve a gyomor–bélrendszeri panaszok, migrén és kiütések kockázatát.
Megértjük, ha számos kérdés merült fel benned, éppen ezért működtetjük Ügyfélszolgálatunkat. Kérdezz bátran, ingyenes és gyors!
Mit tehetsz?
- Kerüld a szállodai vízforraló használatát, különösen, ha műanyagból van! Inkább forralj vizet a kávéskannában, vagy kérj forróvizet a recepción.
- Használj saját hordozható vízforralót, ha sokat utazol, megéri.
- Győződj meg a szálloda tisztítási protokolljáról: csak olyan helyen fogadj el gépi kávét vagy teát, ahol biztosított a rendszeres fertőtlenítés.
- Alapos tisztítást kérj, mielőtt használnád.
A szállodai vízforraló veszély összetett, a legionella és egyéb baktériumok, a műanyagból oldódó toxikus anyagok, valamint a legtöbbször hiányos belső tisztítás együttesen jelentősen növelik az egészségügyi kockázatot. A legnagyobb probléma pedig a kelekótya szállodai vendégek, akik ki tudja, miket raknak bele a vízforralóba, mielőtt használnád.