Ezért a szuperzöldségért vannak oda a kutatók: rengeteg C-vitamint tartalmaz, sokféleképpen felhasználható

Fűszeres ízű levél, tele vitaminnal és antioxidánssal. A természetben is könnyen elérhető, de otthon is termeszthetjük, hiszen cserépben is vígan elél. Frissen fogyasztva egész szervezetünkre jótékony hatással van és ételeinket is feldobhatjuk vele. Kell ennél több? Mutatjuk, melyek a vízitorma jótékony hatásai és hogyan érdemes fogyasztani, hogy a legerőteljesebben fejtse ki gyógyhatását.

Miért szeretjük? A vízitorma jótékony hatásai

Szinte nincs olyan szerv, betegség vagy állapot, amire ne lenne jótékony hatással a vízitorma rendszeres fogyasztása.

  • Eleve tisztítja és segíti a vérképzést, amely minden szervre és a bőrbetegségekre is gyógyító hatással van
  • Ugyanígy a bélrendszert is tisztítja
  • Serkenti a kiválasztó szerveket: epe, máj, vese
  • Nagyszerű hatással van a vérkeringésre és a vérnyomás problémákra, többek között az érelmeszesedést is gyógyítja
  • Rengeteg ként és jódot tartalmaz, amelyek támogatják a megfelelő pajzsmirigy működést
  • Tisztítja a tüdőt, enyhíti az asztmatikus tüneteket
  • Hugyúti fertőzés és fájdalmas vizelésre is jótékony hatással van a fogyasztása

Vízitorma jótékony hatásai: hogyan alkalmazzuk különféle betegségek esetén?

Ahhoz, hogy a vízitorma jótékony hatásai a leginkább érvényesüljenek különféle módokon érdemes fogyasztani. A vízitorma leveles hajtásait még virágzás előtt szedjük le. 

Nyersen fogyasztva tartalmazza a legtöbb vitamint, így érdemes salátához keverni, szendvicsre tenni, de akár tésztához vagy rántottához is keverhetjük.

Ha konkrét panaszok esetén alkalmaznánk a vízitormát, érdemes a természetgyógyász javaslatait megfogadni.

A vese és húgyhólyag tisztításához a legjobb például hideg áztatással “teát” készíteni, amelyet egész napra elosztva, kisebb részletekben fogyasszunk el. Ehhez 100 gramm friss levelet áztassunk egy éjszakán keresztül 1 liter vízben. A hatóanyagokat hideg áztatással őrizhetjük meg a leginkább.

Ha az anyagcsere-folyamatokat szeretnénk felgyorsítani vagy érezzük, hogy közeledik a megfázás, készítsünk tömény vízitorma levet. Legegyszerűbben gyümölcsprés segítségével készíthetünk friss levet, ebből fogyasszunk naponta 3 evőkanállal. Reumás panaszok vagy bőrproblémák esetén napi 2 evőkanál vízitorma lé fogyasztása lehet hatékony. Alkalmazzuk 6 héten keresztül.

Hogyan termesszünk otthon vízitormát?

A vízitorma természetes élőhelye patakok és folyók mentén található. Ha az ebédlőasztaltól karnyújtásnyira élveznénk ezt a könnyen elérhető vitaminbombát, akkor nevelhetjük cserépben is. Arra viszont figyeljünk, hogy a növény alatt mindig vizes legyen a talaj. Öntözni elég hetente egyszer, a cserép alá viszont tegyünk egy tálcát, amiben rendszeresen pótoljuk a vizet. 

Ezekben az esetekben árthatunk a vízitorma fogyasztásával

A vízitorma jótékony hatásai mellett vannak olyan állapotok vagy rendszeresen szedett gyógyszerek, amikor nem ajánlott a fogyasztása. 

Várandósság esetén például méhösszehúzódásokat okozhat, bizonyos vérhigítók hatékonyságát pedig ronthatja a vízitorma.

Amennyiben kúraszerűen szeretnénk alkalmazni a vízitormát, előtte kérjük ki háziorvosunk vagy kezelőorvosunk véleményét!

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ha ilyen NAV üzenetet kapsz, fuss! Csalásra figyelmeztetnek a szakértők

Egyre gyakoribb egy NAV-os csalás – hamis SMS-ekkel és e-mailekkel próbálnak adatokat lopni. Tudd meg, hogyan ismerheted fel a csalókat!

Kétszer olyan jó kézkrém, mint a Vichy, de feleannyiba kerül

Ha bőrápolás, akkor urea! Megtaláltuk azt a 4 kézkrémet, ami hatóanyagban ugyanannyit tud, mint a nagy márkák, viszont olcsók.

Így lesz hűvösebb a tűzforró panelerkély: árnyékolás olcsón, de igen hatásosan

A panelerkélyek a nyári kánikulában könnyen átmelegednek, de néhány kreatív, mégis olcsó házi trükk segítségével hamar élhetőbbé válhat.

Régi, foltos laminált padló tisztítása: ragyogó lesz újra, mutatjuk, mikor mit használj

Pofon egyszerű tippekkel lesz újra ragyogó a laminált padló. A durva szennyeződésekhez pedig extra tippeket is adunk.