Puffadás ellen házilag: 10 tipp, amivel serkentheted az emésztést
Az ünnepek alatt nehéz mértéket tartani. Finomabbnál finomabb főételek, sütemények sorakoznak a szépen terített asztalon, ha pedig vendégségben járunk, a házigazda folyamatos kínálását – legyen az étel vagy ital – szintén nem egyszerű elhárítani. A 2-3 napos kalóriabeviteli-maratonnak megvan az ára: kajakóma, görcsölő has, puffadás. Mit tehetünk a puffadás ellen házilag? Jöjjön néhány tipp és konyhai alapanyag, amelyek segítenek leküzdeni (vagy elkerülni) a kellemetlen tüneteket.
Fontos a megelőzés
Próbáljuk megelőzni a puffadást az által, hogy napi ötször étkezünk, de kevesebbet. Nem szégyen, ha karácsonykor inkább volt több az elfogyasztott étel, mint kevesebb, de legalább a két ünnep között igyekezzünk mértéket tartani. A babfélék, a hüvelyesek, a káposzta is okozhat puffadást, viszont ilyenkor általában a túl sok fűszer, csípős, zsíros ételek fogyasztása miatt alakul ki. Ha tudjuk, hogy bizonyos ételektől ég a gyomrunk, próbáljuk meg ezeket most is elkerülni.
Éhgyomorra semmiképp ne fogyasszunk alkoholt, kávét és csokoládét. Az ételt mindig rágjuk meg jól, ugyanis a sietős evés sem tesz jót. Ha már végigkóstoltunk mindent halászlétől a zserbóig, akkor szánjunk rá magunkat egy hosszabb sétára. Semmiképpen se üljünk otthon egész nap, igyekezzünk némi mozgást beiktatni. Családi konfliktus, de legalábbis kisebb összezördülés nélkül nincs karácsony. A stresszes helyzetek is könnyen okozhatnak emésztőrendszeri problémákat, ezt megelőzni nemigen tudjuk, legfeljebb utólag kezelni.
Puffadás ellen házilag: mit tehetünk?
- Igyunk citromos vizet reggelente.
- Fogyasszunk gyömbéres italokat,
- alacsony sav tartalmú teákat.
- Ami mindenre megoldás: igyunk sok vizet. Ne feledkezzünk meg erről a jó szokásunkról akkor sem, ha tele a spájz üdítőkkel és mindenféle itallal.
- Érdemes a következő receptnek is adni egy esély: forraljunk fel 2 dl vizet, majd tegyünk bele egy fél mokkáskanálnyi őrölt köményt, fél mokkáskanálnyi őrölt gyömbért és egy kevés sót. Forraljuk még kb. 5 percig, azután szűrjük le. Hagyjuk kihűlni és igyuk meg.
Pár tuti tipp a puffadás ellen:
- Fogyasszunk több banánt, krumplit, spenótot. Ezek mind segítenek felszívni a gyomorban lévő víztöbbletet.
- Fogyasszunk gyömbérteát, almaecetet (hígítva, egy evőkanálnyit 2 dl vízben) étkezések után.
- Puffadásra a sima forró (nyilván iható hőmérsékletű) víz is jót tesz. Egy kisebb adag már a jótékony hatású.
- Teljes kiőrlésű gabonák, magas rosttartalma segíti az emésztést.
- A probiotikumok nagyon fontosak. Tablettát is lehet szedni, de megtalálható a joghurtban, kefírben, savanyúkáposztában.
Mi az, ami serkenti az emésztést és ezáltal segít megelőzni a puffadást?
Rostok
Fontos, hogy elegendő rostot vigyünk be a szervezetünkbe. Ezt könnyen elérhetjük, ha pl. reggelire rostos müzlit vagy zabkását eszünk bejgli helyezett. Persze nem kell átesni a ló túloldalára sem, mert a sok rost éppúgy puffadáshoz vezethet.
Zöldségek
Az állati fehérjékben gazdag és magas keményítőtartalmú fogások után válasszuk inkább a zöldségeket. A főtt zöldségek könnyebben emészthetők, lehet levesként vagy főzelékként is akár, amelyik jobban esik az ünnepi dőzsölés után.
Több mozgás
A testmozgás gyorsítja az emésztést, felszabadul a belekbe szorult levegő, csökken a feszültség. Már 5 percnyi séta is sokat tud segíteni, de ha idő engedi, legalább fél, egy órát legyünk kint a szabadban.
Vízfogyasztás
Fogyasszunk elegendő vizet. Ez napi legalább 8 pohár. Tehetünk bele gyömbért és citromlevet, hogy jobban segítsük az emésztést.
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: