Miért érezzük úgy, hogy kifacsarnak a hétköznapok? A stressz a szervezet válaszreakciója a külvilágból érkező ingerekre. Normál mértékben jó hatással van a személyes fejlődésre, hiszen nélküle nem változtatnánk, nem ismernénk fel a zavaró tényezőket és nem találnánk ki új megküzdési mechanizmusokat. Viszont egy szinten túl, amikor a stressz állandóvá és súlyossá válik, beszűkíti a gondolkodásunkat és ezáltal az életterünket is. Mi az, amivel mi magunk is csökkenthetjük a stresszt egy húzós nap után? Stressz kezelése otthon 5 erős gyakorlat segítségével, ami pár perc alatt segít visszatalálni önmagunkhoz.

Jelek, hogy tartós stresszben éljük az életünket

  • Koncentrációs zavarral küzdünk, figyelmetlenek vagyunk.
  • Nem tudunk egy helyben maradni, nyugtalanok vagyunk.
  • Alacsony libidó.
  • Gyomorproblémánk, emésztőrendszeri panaszaink vannak.
  • Alvási nehézségekkel küzdünk: nem tudunk elaludni, sokszor felébredünk az éjszaka és nehezünkre esik visszaaludni.
  • Lobbanékonyak és ingerlékenyek vagyunk a legapróbb dolgok miatt is.
  • Gyakran vagyunk betegek: a stressz erőteljesen gyengíti az immunrendszert.

Stressz kezelése otthon: azonnali stresszcsökkentő gyakorlatok

Relaxáció

Üljünk vagy feküdjünk kényelmesen és hunyjuk be a szemünket. Kezdjük el a légzésünket figyelni. A lábfejünktől felfelé haladva a fejtetőnkig gondolatban menjünk végig az összes testrészünkön, röviden feszítsük meg először a jobb lábfejünket, majd a balt, azután a jobb vádlinkat és a balt, így tovább egészen az arcunkig és fejbőrünkig. A relaxáció végére kellemesen ellazult állapotba kerülünk és a feszült gondolatok is távolinak tűnnek.

Alkotás

Stressz kezelése otthon? Erre az egyik leghatásosabb tevékenység az alkotás. Mindegy, hogy számunkra a főzés, a rajzolás vagy a virágok gondozása jelenti az alkotó tevékenységet. A lényeg, hogy 20 percen keresztül csak egy dologgal foglalkozzunk. Ha nincs hobbink, csak feküdjünk és hallgassunk zenét vagy olvassunk el néhány oldalt egy könyvből. Az a fontos, hogy végre ne három dolgot kelljen egyszerre csinálni, rohanás, telefonálás és plusz ingerek nélkül merüljünk el egy tevékenységben egy rövid időre.

Naplóírás

Nem kell több oldalt írni és nem érdekes, hogy mennyire szépen fogalmazunk. Írjuk le, hogy az adott napon milyen érzéseket éltünk át, milyen kérdések foglalkoztattak. Volt-e valami fő motívuma a napnak, például nézeteltérésünk támadt a munkahelyünkön egy elvégzendő feladat kapcsán és utána egész nap ezen rágódtunk. Végezetül írjuk le, hogy miért voltunk hálásak, milyen öröm ért bennünket az adott napon.

Stressz kezelése otthon: egy konkrét helyzet elengedése

Az egyik kezünket tegyük a homlokunkra, a másikat a tarkónkra. Hozzuk elő gondolatban a stresszes helyzetet. Ez lehet egy kellemetlen vita, amit újra és újra átgondolunk. De lehet egy jövőbeli félelem is, például egy vizsga vagy munkahelyi prezentáció. Játsszuk le magunkban a helyzetet, majd az összes ezzel kapcsolatos rossz érzést tegyük bele egy lufiba és képzeljük el, ahogy elengedjük és a lufi messzire elszáll az égen, míg teljesen eltűnik a szemünk elől. Most képzeljük el újra a stresszes helyzetet, de most pozitív eredménnyel. Például gyorsan sikerül megegyezni a vitát illetően, sikeresen letesszük a vizsgát vagy látjuk, ahogy mindenki gratulál a prezentáció után.

Meditáció

Akár napi 5 perc meditáció is rendkívül hatásosan segít lecsendesíteni az elmét, aminek eredményeképpen csökken a stresszért felelős túltelítettség érzés is. Csukott szemmel kezdjük el figyelni a légzésünket. A gondolataink, a napi történések és az ezekhez kapcsolódó érzések mind előjönnek majd, de most próbáljunk úgy tekinteni ezekre, mint az autópályán elsuhanó autókra. Figyeljük az autókat, de ne állítsuk meg egyiket se, csak nézzük, ahogy mennek.

Ezzel a vezetett, stresszoldó meditációval még könnyebb dolgunk lesz, próbáljuk ki.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...