Csúcsfasírt fillérekből

A zöldségfasírtok egyik legtartalmasabb változata a falafel, amit otthon is el tudtok készíteni, sőt, pár trükknek köszönhetően jobb lesz, mint a giroszosnál.
Hozzávalók:
- 300 g száraz csicseriborsó (fontos, a konzerv szétesik, falafelnek nem alkalmas, ahogy a főtt csicseri sem) és sárgaborsóból is nagyon jó lesz!
- 1 púpozott ekanál őrölt római kömény
- 6 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 2/3 tasak sütőpor
- 1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
- 1 ekanál liszt (tk búza most éppen), lehet kicsit több, a massza legyen éppen formázható tőle
- napraforgóolaj a sütéshez
- só
- szezámmag
A borsót egy éjszakára hideg vízbe áztatom, leszűröm. Durvára darálom, elkeverem a többi alapanyaggal, pihentetem egy órát.
A lényeg, hogy ne golyót formázz! Az száraz lesz, nem pedig kívül ropogós, belül szaftos! Kb. 1,5 cm vastag és 5 cm átmérőjű korongokat formázok belőle, a közepüket kicsit benyomom, szezámba hempergetem és bő, tűzforró olajban hirtelen kisütöm mindkét oldalát. Nagyon hamar megsül, nem szabad otthagyni!
A képen fekete szezámba hempergettem, azért fekete.
Papírra szedem, friss salátával, vagy például tahini szósszal, tálalom, a tahini szósz ezek keveréke:
- 1 dl tahini
- 1 kis fej finomra vágott vöröshagyma
- 1/2 citrom leve
- só, bors
Frissen jó, de hidegen is megállja a helyét, hűtőszekrényben jól tárolható.