Karácsonyi receptek hatósági áras termékekből

Ha idén karácsonykor a rekord magas infláció, élelmiszerár-emelkedés ellenére spórolnál az ünnepi menün, készíts olyan ételeket, melyek elsősorban ezen hatósági áras termékekből készülnek! Mutatunk pár példát:
A kormány április végéig hatósági árat szabott ki a kristálycukorra, a búzafinomlisztre (BL 55), a finomított napraforgó-étolajra, a házi sertéscombra, a csirkemellre, csirke far-hátra, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntejre, valamint már a tyúktojásra és az étkezési burgonyára is. Érthető módon sokan keresik a boltok polcain ezeket a termékeket. Spórolásképp érdemes ezeket használni a karácsonyi ételekhez is.
Készítsd házilag a tésztát. A tojás és a liszt is ársapkát kapott. A házi tésztához pedig nem is kell más, csak liszt, tojás és egy kis só. Nem mellesleg sokkal könnyebb házi tésztát készíteni, mint azt sokan gondolják. Arról nem is beszélve, hogy tökéletes kiegészítő a sokak karácsonyi asztaláról elmaradhatatlan halászléhez is.
Tojásleves hatósági áras tojásból. Nem a leghagyományosabb étel karácsonyra, de imádni fogja a család. Ehhez sem kell sokminden a tojáson kívül. Még egy kis olaj, egy kis liszt, szintén hatósági áras, babérlevél, kevés őrölt kömény, só, őrölt paprika és ecet.
Hortobágyi húsos palacsinta (csirkemellből). Ez már több családnál kötelező étel karácsonykor. Külön öröm tehát, hogy el lehet készíteni ársapkás termékekből. Szükségünk lesz lisztre, tejre, tejfölre, petrezselyemre, csirkehúsra, hagymára, zöldpaprikára, paradicsomra, olajra, őrölt pirospaprikára, sóra és tojásra.
Paprikás csirke nokedlivel. A hortobágyi húsospalacsintához hasonló alapanyagokra lesz itt is szükség. Ráadásul ha paprikás csirkét készítünk karácsonyra és marad belőle, azt később felhasználhatjuk a hortobágyi palacsintához. Kelleni fog olaj, vöröshagyma, édes-nemes paprika, t.v. paprika, passzírozott paradicsom, csirke felsőcomb, só, őrölt fekete bors, tejföl és liszt. A nokedlihez pedig liszt, tojás és só.
Dödölle/gánica. Dödöllét készíteni akkor is remek ötlet, ha az eddigi receptek nem jöttek be, mert nálatok vad húsnak kell lennie karácsonykor. A dödölle ugyanis a vadhoz is tökéletes köretnek. Nem is kell hozzá más, csak krumpli, só, liszt, vöröshagyma és zsír.
Desszertnek palacsinta vagy amerikai palacsinta. A legegyszerűbb palacsintához a tölteléken kívűl elég egy kis liszt pár tojás, víz, só és a sütéshez olaj, vagy zsír. Ha kicsit felturbóznánk a dolgot, az amerikai palacsintához ezeken az alapanyagokon kelleni fog még tej, sütőpor, cukor, vaníliás cukor és fahéj.