10 olcsó és praktikus strandétel

Itt a szezon, ezeröt a lángos, így érdemes elgondolkozni, vajon nem járunk jobban pár doboz szuperfinom és szállítható fogással? De, jobban jártok.
Sonkás pite
Az alap a tészta, ez a mennyiség egy 26-28 centis formához elég.:
- 250 g liszt (lehet gluténmentes is, ez a tészta elbírja)
- 150 g zsír (lehet ,más zsiradék is)
- kb 1 dl víz
- 1 tkanál só
Az alapanyagokból tésztát gyúrok, egy órára hűtőbe teszem. Kinyújtom, és kibélelek vele egy formát. 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütöm, kiveszem, megszurkálom egy villával, majd további 5 percig sütöm.
Utána lehet tölteni. A fenti képen maradék szétcincált sonka, leforrázott csalán, medvehagyma a töltelék, amit leöntöttem az alábbi keverékkel, és a 180 C fokos sütőben még sütöttem 30 percig.:
- 2 tojás
- 1 dl tejszín
A lenti képen maradék szétcincált sonka, összedarabolt medvehagyma és szintén maradék, vékonyra szeletelt sajt van. Miután megsült, érdemes pihenteti fél órát, akkor nagyon szépen szeletelhető.

Rizskoch túróval
4 főre
- 400 g kifőtt rizs (kb 150 g szárazon) kihűtve
- 200 g túró
- 1 ekanál cukor
- 1 citrom reszelt héja (opcionális)
- 4 db tojás
- 50 g vaj
- 1 nagy csipet só
Kivajazom a tortaformát, beleszórom a zsemlemorzsát, körbeütögetem, hogy az alját és az oldalát is beborítsa.
A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. Óvatosan beleforgatom a sárgájákat, a rizst, a maradék vajat és a cukrot, sózom. Beleöntöm a formába, elegyengetem és 150 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.
Lehet köríteni lekvárral, akármivel, elbír sokféle finomságot maga mellett.

Sajtos felfújt
4 db
Bár frissen az igazi, jól szállítható fogás ez is.
- 4 db tojás
- 10 dkg sajt (kék sajtok, provolone piccante, parmezán a legjobbak)
- 40 g és 1 ekanál vaj
- 40 g liszt
- 3 dl tej
- zsemlemorzsa
- só
- opcionális: 4 ekanál finomra vágott spenót, petrezselyem, zsálya, bazsalikom
A lisztet simára keverem az apránként hozzáadott tejjel, felmelegítem, és belekeverem a vajat, és a lereszelt sajtot. Kihűtöm.
A tojásokat szétválasztom, és a masszába keverem a sárgájákat. A fehérjéből kemény habot verek, és óvatosan a masszához forgatom.
A formákat kivajazom és megszórom zsemlemorzsával, majd háromnegyedéig töltöm a masszával. Előmelegített, 200 C fokos sütőben 15 percig sütöm, azonnal tálalom.

Zöldséges tortilla
4 főre
- 8 db egész tojás
- 500 g leveles zöldség (a képen kel, de spenót is tökéletesen illik hozzá)
- őrölt fekete bors
- őrölt szerecsendió
- só
- 1 ekanál zsiradék
A tojást habosra verem, fűszerezem. A zöldséget összevágom. Egy serpenyőben felhevítem az olajat és közepes lángon melegítve beleöntöm a tojás felét. Rápakolom a zöldségeket, leöntöm a tojással. Fedő alatt alacsony lángon addig sütöm, amígy összeáll. Akkor egy tányér segítségével megfordítom és a másik oldalát is készre sütöm. Szeletelhető, hidegen és melegen is finom.

Empanadas
kb. 10 db
A tészta:
- 500 g búzaliszt
- 100 g sertészsír, vagy vaj
- 1 ekanál víz, ha a liszt és a tészta nem áll össze egyáltalán
- 10 g só
- 1 felvert tojás a kenéshez (elmaradhat, de így szebb lesz)
Az alapanyagokat alaposan eldolgozom, legyen jól gyúrható, kompakt tészta. Kb. 2 mm vastagra nyújtom, tenyérnyi köröket szaggatok belőle, a közepére egy evőkanál tölteléket rakok, félbehajtom, a széleit összenyomkodom, felsodrom, és 150 C fokos sütőben 30 percig sütöm. Napokig elátt, de légmentesen lezárt dobozban kell tárolni, különben kiszárad!
A töltelék:
A képen egy rész fagyasztott spenótlevél kiengedve, kinyomkodva, egy rész túró, egy rész krémsajttal töltött táskák vannak. Mehet bele vöröshagymán lepirított darált hús, füstölt hal, krémsajttal, sajt is, a lényeg, hogy a töltelék szaftos legyen.
- 4 db tojás
- 10 dkg sajt (kék sajtok, provolone piccante, parmezán a legjobbak)
- 40 g és 1 ekanál vaj
- 40 g liszt
- 3 dl tej
- zsemlemorzsa
- só
A lisztet csomómentesre keverem a tejjel, felmelegítem és belekeverem a vajat és a lereszelt sajtot. Kihűtöm.
A tojásokat szétválasztom, és a masszába keverem a sárgájákat. A fehérjéből kemény habot verek, és óvatosan a masszához forgatom.
A formákat kivajazom és megszórom zsemlemorzsával, majd háromnegyedéig töltöm a masszával. Előmelegített, 200 C fokos sütőben 15 percig sütöm, azonnal tálalom.

Májpástétom
8 főre
- 500 g darált hús
- 250 g csirkemáj kisujjnyi darabokra vágva
- 250 g füstölt szalonna felkockázva
- 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 tkanál őrölt fekete bors
- 1 ekanál kakukkfű
- só
- 10 szelet bacon
A bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni.
A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom. Ha melegen szeretnéd tálalni, a hidegen felvágott pástétomra egy serpenyőben rá lehet pirítani.

Nagyon egyszerű fasírt
8 főre
- 500 g darált hús
- 250 g felkockázott füstölt szalonna
- 250 g zsemle
- 1 dl tej
- 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 tkanál őrölt fekete bors
- 1 tkanál őrölt fekete kömény (lehet több)
- 1 ekanál fűszerpaprika
- 1 ekanál morzsolt, v. apróra vágott kakukkfű
- 1 tkanál morzsolt, v. apróra vágott rozmaring
- só
- 10 szelet bacon
A zsemlét elgyurmázom a tejben, a bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni a baconnel.
A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom. Ha melegen szeretnéd tálalni, a hidegen felvágott fasírtra egy serpenyőben rá lehet pirítani.

Sajttal töltött rizsgolyó
4 főre
- 400 g rizs (szárazon mérve) 160 Ft
- 300 g zsíros sajt, trappista 1575 Ft
- 200 g zsemlemorzsa 100 Ft
- 2 db tojás 140 Ft
- 1 tkanál őrölt fekete bors 20 Ft
- 1 dl olaj a sütéshez 70 Ft
- só
A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzöm. Amikor kihűlt, elkeverem a tojásokkal és annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható legyen. Sózom, borsozom.
A sajtot kb félkisujjnyi darabokra vágom és a lepénykékké formázott rizs közepébe helyezem, majd beburkolom vele.
A zsemlemorzsába hempergetem, és forró olajban körbesütöm.

Banánkenyér
- 100 g cukor 28 Ft
- 400 g érett banán 200 Ft
- 100 g puha vaj 400 Ft
- 1 dl tej 30 Ft
- 200 g liszt 40 Ft
- 50 g kakaópor 200 Ft
- só
A cukrot karamellizálom, beledobom a vajat, a tejet és összeforralom. Elkeverem a pépesített banánnal és a többi alapanyaggal, de egy evőkanál vajat félreteszek, amivel kivajazok egy sütőformát. Legyen krémes, kenhető, ne folyós, és ne száraz. Ha túl tömör,m egy kis tejjel lehet higítani.
A masszából kiveszek 3 evőkanállal, elkeverem a kakaóval. A nem kakaór masszát a kivajazott formába öntöm, a tetejére spirált, vagy csíkokat húzok a kakaós masszával, és a csíkokra merőlegesen egy késsel pár centinként keresztbe húzom. Ez a mintázás el is maradhat.
150 C fokos sütőben 80 perc alatt megsütöm.

Krumplifánk (élesztős)
- 250 g szétfővő típusú burgonya
- 200 g sima búzaliszt
- 50 g vaj vagy zsír
- 20 g friss élesztő
- 2 dl tej
- só
- zsír a sütéshez
A burgonyát annyi vízben, ami ellepi, puhára főzöm, még melegen lehúzom a héját, átnyomom egy krumplinyomón és a vajjal összetöröm, simára keverem.
Az élesztőt a langyos tejjel simára keverem, alaposan összegyúrom a krumplival és a liszttel, sózom.
Meleg helyen a kétszeresére kelesztem, ez kb. egy óra.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom, és pogácsaszaggatóval, vagy kávéscsével kb. 5 cm átmérőjű fánkokat szaggatok belőle és ezeket még fél órát hagyom kelni. Lehet kanállal is szaggatni kisebbre, mint a képen, aki a ropogósat szereti, inkább így készítse el.
A zsírt felforrósítom, és közepes lángon a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütöm. Nem szabad telezsúfolni a serpenyőt, mert puffadnak, nőnek sülés közben.

Lapcsánka
A krumplit lereszelem, annyi liszttel összedolgozom, hogy formázható legyen nagyjából. Bő zsiradékot hevítek és abban ujjnyira terítek egy adagot, és magas lángon mindkét oldalát ropogósra sütöm. Akkor a legjobb, ha belül puha, krémes, kívül, szélein ropog.
A képen mascarponéval, de tejföllel is jó, sőt, ráolvasztott sajttal a legjobb.