Még mindig zöld a paradicsomod? Így gyorsíthatod fel az érés folyamatát

Nem érik a paradicsom? Nézd meg mi lehet az oka és segítsd egyszerű praktikákkal a növekedését.
Ám azt nem árt tudni, hogy lehet, hogy nem is kell pirosnak lennie a paradicsomnak. Van olyan fajta, ami “csak” narancssárga, amikor megérik, ne hajszoljuk felesleges versenybe a paradicsomokat.
Ha pedig nem ez a helyzet, akkor az alábbi jelenségeket érdemes megvizsgálni, hogy mi lehet a probléma forrása a kertünkben vagy a balkonládánkban.
Ha nem érik a paradicsom, az alábbi dolgokkal lesz a gond
Nem megfelelő a hőmérséklet
Jó tudni, hogy 29 foknál a paradicsom piros színért felelős likopin termelődés leáll. Az ideális hőmérséklet a 20-21 celsius lenne, mert például a tartósan 15 fok alatti hőmérséklet is gátolja az érést. Tehát a kulcs a megfelelő hőmérséklet. Azt lehet tenni, hogy a teljesen érett, enyhén pirosodó terméseket leszedjük és bevisszük valahova, ahol befejezi az érést. Nem kell hozzá nap, csak a megfelelő hőmérséklet.
A túl sok napfény sem jó
Szintén lelassítja az érési folyamatot a sok napfény, mondjuk erre valószínűleg senki nem gondol. Még mindig áll, hogy a hőmérséklet a fontos, nem is a fény, tehát a túl erős napfény nem tesz jót és ezért nem érik a paradicsom.
Még egy fontos dolog! Ha levágjuk az érett paradicsom levelét, akkor még több napfény éri, így megperzselődik és berepedezik a termés.
Nem szabad túlöntözni
Az öntözés egy örök rejtély. Se túl sok, se túl kevés ne legyen, de hogy lehet ezt a legkönnyebben belőni?
“A paradicsompalántáknak heti 3–5 cm vízre van szükségük, amikor a tőkék aktívan növekednek és termőre fordulnak. Ha azonban a termések elérik az érett méretüket, az érés gyorsabban bekövetkezik, ha az öntözést csökkentjük, vagy akár teljesen leállítjuk- javasolja az agroforum.” Érdekes, hogy mint a drasztikus diéták esetén, a kevés víz stresszeli a növényt, amitől túlélési üzemmódba kapcsol.
Kérdések esetén keresd bátran Ügyfélszolgálatunkat, bármiről is legyen szó, ami foglalkoztat!
Fontos a tápanyag
A paradicsomnak sok tápanyagra van szüksége, a legfontosabb a foszfor és a kálium. Enélkül nem lesz piros a paradicsom, mert nem termelődik a likopin. A nem megfelelő mennyiségű tápanyag lassú vagy egyenetlen érést okozhat. A legjobb, ha az első termések megjelenésével magasabb foszfortartalmú tápoldatot kezdünk használni.

A legegyszerűbb tipp ahhoz, hogy a 40 fokban is piros legyen a paradicsom
A Vegyszermentes kertek nevű Facebook csoportban osztotta meg a tapasztalatát valaki azzal kapcsolatban, hogy mindent megpróbált azért, hogy beérlelje a paradicsomokat, mégsem történt semmi, mígnem eszébe jutott egy rendkívül egyszerű trükk:
Fogjunk egy fürt koktélparadicsomot és két szemenként tegyünk – lógassunk – belőle a paradicsomok közé. 1 hét elteltével elkezdenek érni.
Az eredeti bejegyzés itt tekinthető meg.