A tökéletes bográcsgulyás titka: egyetlen összetevőn múlik az ízharmónia

Mindenki más receptre esküszik és valószínűleg minden családnak megvan a saját kedvence. Kell-e bele fokhagyma, dehogy kell, a són és borson kívül semmilyen fűszer nem kell bele, csak a hús a lényeg, stb. Mindenkinek megvan a saját tuti receptje, de egy biztos: olyan még nem volt, hogy ne fogyott volna el jó ízzel a bográcsban főtt klasszikus. Akárhonnan nézzük, a tökéletes bográcsgulyás titka az egyszerűség. A tökéletes pörköltről itt írtunk.

A tökéletes bográcsgulyás receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg marhahús, például lábszár
  • 80 g sertészsír
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg sárgarépa felkockázva
  • 20 g fűszerpaprika
  • 1 kg burgonya
  • csipetke (lásd lejjebb)
  • 2 liter víz

Elkészítés:

A húst 2 cm-es kockákra vágjuk (kisebbre, mint a pörköltnél). Lábszár esetén lesz dolgunk a tisztítással, de a profik arra esküsznek. A bográcsba először menjen a zsír, azon dinszteljük meg a kockára vágott hagymát.

Jöhet rá a hús és a só, majd a húst elkezdjük pirítani, nagyjából 10-15 percig. Ezután jön a pirospaprika, itt húzzuk le a tűzről a bográcsot, nehogy leégjen, mert akkor megkeseredik. Ezután már hozzáadhatjuk a vizet. Érdemes először 1 litert hozzáadni, aztán fokozatosan a többit, mert ez is ízlés kérdése, hogy ki mennyire sűrűn szereti, mekkora a tűz és mennyit vizet fő el a bogrács.

Nagyjából 3 órán keresztül főzzük a bográcsgulyást, ez a hústól is függ. A burgonyát és a répát ráér a végén hozzáadni, a csipetkének kicsivel több kell. Azaz itt érdemes a csipetkére fél órát rászámolni, a zöldségekre elég 15 percet.

Tudtad, hogy főzéssel kapcsolatban is keresheted Ügyfélszolgálatunkat? Próbáld ki! Két munkanapon belül válaszolunk neked!

A tökéletes bográcsgulyás mellé tökéletes csipetke dukál

Egy 4 személyre szóló receptet mutatunk.

Hozzávalók: 

  • 12 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál só
  1. A lisztet tálba szitáljuk és megsózzuk.
  2. A közepén kialakítunk egy mélyedést, ebbe kell ütni a tojást és elkeverjük a lisztet a tojással.
  3. Gyúrjunk a lisztből és tojásból egy sima, egynemű tésztát, majd fóliába csavarva pihentetni kell 20 percig.
  4. Jöhet a formázás, lisztezett deszkán. Nyújtsuk ki két-három milliméter vastagra a tésztát és csípjük apró darabokra.
  5. A csipetkét elég a főzés utolsó öt percében a bográcsgulyáshoz adni.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mivel helyettesíthető a személyi? Már iratok sem kellenek, ez valamennyit pótolja

A személyi igazolvány helyettesítése a Digitális Állampolgárság Program (DÁP) révén egyre több területen lehetségessé válik.

Hogyan lesz borotvaéles a penge? A séfek szuper trükkje, ami minden késnél működik

Elengedhetetlen tanácsok a borotvaéles penge kialakításához.

Nagyanyám gyümölcslevese, aminek az erdélyi rokonok is csodájára jártak – mutatjuk a receptet

Hűsítő hungarikum szinte bármilyen gyümölcsből: gyümölcsleves a legegyszerűbben.

Kérhető még nyugdíjemelés, vagy már elfogyott az 1 milliárdos keret? Megkérdeztük a Nyugdíjfolyósító Ügyfélszolgálatát

Olvasóink is sokszor kérdezik, hogy érdemes még beadni a méltányossági nyugdíjemelési kérelmet, vajon kaphatnak-e támogatást. Jó kérdés.

Havi 40.000 forintot támogatást kaphatnak a hátrányos helyzetű gyermekek – ezt kell tudni a Roma Nemzetiség Tanulmányi Ösztöndíjról

Az ösztöndíj két tanévre szól, és a megállapítását követő szeptember 1-jétől kezdik folyósítani.