Pizzakő tisztítása: nem reped meg és a szagoktól is megszabadulhatsz, íme a trükk

A pizzakövön könnyen maradhat ráégett feltét, liszt vagy tészta a használat során. A pizzakő tisztítása azonban gyerekjáték, ha ismerjük a lépéseit és tudjuk, hogy mi az az egyetlen dolog, amit tilos használni a sütés utáni rendbetétel során.
A profi pizzasütők szerint, ha kellően forró a pizzakő és nem hidegen pakoljuk rá a sütnivalót, akkor eleve nem fog bekoszolódni a pizzakő. Megfelelően forró hőmérsékletnél tökéletesre sül a pizza és nem marad utána macera. De hogyan lesz egyszerű a pizzakő tisztítása, ha mégis rásül a feltét és mindenféle ráégett nyomok tarkítják?
A pizzakő tisztítása
Először is hagyjuk kihűlni a pizzakövet és a sütőt is. Ez nagyon fontos, mert, ha a forró követ hideg vízzel kezdjük lemosni, akkor meg is repedhet a hőingadozástól. Ha kihűlt, egy nejlonkefével vagy puha ronggyal töröljük át a felületet, ez leszedi a ráégett maradékokat.
Maradtak égésnyomok?
Semmi gond, az égésnyomok úgy lehet a legkönnyebben eltüntetni, ha beáztatjuk tiszta vízbe és utána egy kefével leszedjük a szennyeződéseket. Ezután hagyjuk rendesen kiszáradni, különben a következő sütés nem sikerül jól, ha még nedves a felület.

Csak ezt az anyagot ne használd a tisztításhoz!
Fontos, hogy nem szabad semmilyen mosogatószert, vagy zsíroldót használni. Ezeket a kő beszívja magába és a legközelebbi sütésnél is érezni lehet majd a kövön, így a pizzán is.
Makacs szennyeződések esetén
Ha úgy érzed semmi sem segít, akkor a makacs foltokat a legkönnyebben egy kevés víz és szódabikarbóna elegyével kell átdörzsölni.
Vagy nem is kell tisztítani?
A nápolyi pizzát kedvelők klubja facebook oldalán többen írták, hogy a pizzakő tisztítása úgy a legegyszerűbb, ha semmit nem használunk. A kb. 500 fokra felfűtött követ 10-15, máshol 20 percig is így hagyjuk és magától leég, bármilyen kosz is legyen rajta.
Ha még ezek után is maradtak kérdéseid, keresd bátran Ügyfélszolgálatunkat!