Olcsó és gyors tojásételek Húsvétra

Semmit sem veszít, aki idén, tekintettel a tragikus inflációra, elspórolja a sonka árát, és tojásételekre koncentrálva készül a locsolásra, családi, baráti összejövetelre, vagy csak reggelire. Az alábbi fogások könnyen elkészíthetők, laktatók és vendégvárásra is hibátlanok.
Citromos tormakrémmel töltött tojás
- 8 db hatperces tojás
- 4 ekanál reszelt torma
- 2 citrom leve
- 2 citrom reszelt héja
- 2 ekanál majonéz
- só
A tojásokat kettévágom hosszában, a sárgájájat kikanalazom, simára keverem a többi alapanyaggal, visszatöltöm a tojásokba.

Szardínia és tojás saláta
- 2 db szardíniakonzerv
- 4 db tojás
- 1 kis fej lilahagyma finomra vágva
- 2 citrom leve
- őrölt fekete bors
- só
A hagymát a citromlé felébe rakom egy éjszakára. A halat lecsöpögtetem, nagyjából feldarabolom. A tojásokat hosszában nyolcadolom. A halat és a tojásokat elrendezem egy tányéron, sózom, borsozom, meglocsolom a maradék és a hagymáról leszűrt citrom levével, és a hagymával megszórva tálalom.
Vigyázat, extrém módon laktató!

Tojás földimogyorószósszal és csilivel
- 4 db hatperces tojás
- 4 ekanál földimogyoróvaj
- 4 ekanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
- 2 ekanál finomra vágott lilahagyma
- 1 citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- csiliszósz
- só
A mogyoróvajat simára keverem az olajjal, citromlével, hagymával és citromhéjjal. A tojásokat felezem, tálba rendezem és meglocsolom a szósszal és a csilivel.

Tizenkétórás tojás
A tojásokat darabonként egy liter vízben és rengeteg vöröshagymahéjjal felteszem főni, és éppen gyöngyözve főzöm 12 órát.
A végeredmény egészen extra, krémes, selymes, eddig ismeretlen újdonság, érdemes kipróbálni és egy kis sóval tálalni, kiváló alternatíva a sonkalében főtt tojás helyett.

Szójaszószban pácolt tojás
- 5 db hatperces tojás szépen, hibátlan felületűre megpucolva
- 2 dl szójaszósz
- 1 ekanál ecet
A marinád alapanyagait összekeverem. Az egész tojásokat egy szűk üvegbe rakom és felöntöm a marináddal. Lezárom, hűtőszekrénybe rakom, egy éjszaka alatt összeérik. 2-3 nap alatt túl sós lesz, nem érdemes túl sokáig tárolni, fogyasztás előtt egy nappal elég összeállítani.
Simán főtt tojásként fogyasztva is tökéletes, de ezekbe mind kiváló. Fontos, hogy az ételeket érdemes moderáltan sózni, mert a tojás elég sós lesz:
- fokhagymás főzelékekre feltét: spenót, zöldbab, kelkáposzta
- bab-, és lencsefőzelékre
- zöldséglevesbe betét
- tőkehalmájjal
- vajas-fokhagymás pirítóssal
- salátára
- rizzsel és salátával tálalva tökéletes főétel
- zöldborsóval

Ecetben pácolt tojás
Megmaradt savanyúság felöntőlevet is fel lehet használni, a cékla különösen alkalmas, mert szépen megszínezi a tojást. Fontos, hogy a lé ne legyen adalékanyagos, édesítőszeres, hanem fűszeres-cukros.
Fontos, mivel a színes marinádban eltett tojásokat elszínezi a lé, csak hibátlan tojásokat érdemes felhasználni, ezért érdemes kétszer annyi tojást főzni, és ami reped, szétesik, az jó lesz tojáskrémbe. Ha nem akad kész felöntőlé, a képen egy curry-vel ízesített változat látható, az alábbiak szerint készült.:
- 5 db tojás (illetve 10, ld. két sorral fentebb)
- 1 dl 5%-os alma-, vagy borecet, lehet balzsamecet is
- 1 dl víz
- 1 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér szétnyomkodva
- 1 ekanál currypor
- 1 ekanál cukor
- 1 tkanál só
A tojásokat lobogó vízben 6 percig főzöm, rögtön hideg vízbe rakom. Aki kemény tojásból szeretné készíteni, főzze a tojásokat 10 percig.
Óvatosan megpucolom a tojásokat, és egy akkora tiszta befőttesüvegbe rakom, amiben éppen elférnek.
A többi alapanyagot összemelegítem annyira, hogy a cukor elolvadjon, langyosan a tojásra öntöm. Lezárom, 2-3 nap alatt összeérik, 4 C fokos hűtőszekrényben eláll egy hónapig is.