5 extra recept a legolcsóbb hüvelyesre, a sárgaborsóra

A rettenetes menzás főzelékkel azonosítjuk ezt a hüvelyest, ami nagy hiba, mert nem ez az egyetlen és kizárólagos felhasználási lehetőség a sárgaborsóra. Saláta, rizses főétel, leves és finom krém is készülhet belőle, ezeket mutatjuk.

Sárgaborsópüré

4 főre

  • 500 g puhára főtt sárgaborsó (a levét is tedd félre)
  • 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1 ekanál őrölt kömény (lehet több)
  • 2 gerezd pépesített fokhagyma
  • 1 kanál fűszerpaprika

Az alapanyagokat egy botmixerrel pürésítem, ha túl sűrű, a főzőlével higítom selymesre.

Pitával, tortillával laktató uzsonna, vacsora, a képen a lenti ropogóssal is meg lett szórva.

Paradicsomos sárgaborsó ragu

4 főre

  • 500 g sárgaborsó
  • 400 g paradicsompüré
  • 2 ekanál őrölt fekete kömény
  • 2 tkanál őrölt fahéj
  • 2 tkanál őrölt szegfűszeg
  • 2 tkanál őrölt fekete bors
  • 2 citrom frissen facsart leve
  • 2 citrom reszelt héja

Az alapanyagokat egy lábosba rakom és alacsony lángon elkezdem főzni. Ha túl hamar besűrűsödik vízzel lehet kipótolni.

Főtt rizzsel tálalom. Borsó helyett elkészíthető marhahússal is.

Krémes sárgaborsóleves

4 főre

  • 300 g sárgaborsó egy éjszakára beáztatva
  • 300 g burgonya meghámozva, felkockázva
  • 300 g vöröshagyma felszeletelve
  • 2 dl karamalz
  • 4 db babérlevél
  • 1

Az olajon megpirítom a hagymát, felöntöm a karamalzzal, hozzáadom a többi alapanyagot, babért és puhára főzöm. A babért kiveszem, a levest összeturmixolom.

Sárgaborsó ropogós

A sárgaborsót egy éjszakára vízbe áztatom, másnap leszűröm, egy tiszta konyharuhán leszárítgatom, és kiolajozott serpenyőben, rázogatva ropogósra sütöm.

Fűszerekkel is összerázható ropogtatnivaló.

Pirított sárgaborsó és rizssaláta szardíniával

4 főre

  • 200 g rizs
  • 200 g sárgaborsó
  • 1 dl olaj
  • 2 db olajos szardíniakonzerv, az olaj leszűrve
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 citrom frissen facsart leve
  • 1 csokor petrezselyem finomra vágva
  • opcionális: tetszőleges csípős szósz

A rizst két és félszeres mennyiségű sós vízben megfőzöm. A sárgaborsót sós vízben ressre főzöm, leszűröm. Egy vasserpenyőben felhevítem az olajat és a rizst a borsóval alaposan, ropogósra pirítom.

A szardíniával, petrezselyemmel, citromlével és citromhéjjal tálalom.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Betegen tömegbe menni maszk nélkül? Ez nem bátorság, hanem felelőtlenség

A maszkviselés betegen nem félelem, hanem felelősség. Cikkünkben elmagyarázzuk, miért fontos maszkot viselni, ha náthás vagy.

A legfinomabb eperbefőtt házilag: évekig eláll és zamatos marad

Az eperbefőtt házilag is lehet tartós és mennyei. Lássuk, mire figyelj, hogy még évek múltán is ugyanolyan finom maradjon.

30 ezer forintos utalványt kap minden nyugdíjas

30 ezer forintos nyugdíjas utalvány minden nyugdíjasnak, íme a fontos tudnivalók.

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.