5 olcsó és finom recept kukoricalisztből

A kukoricaliszt még mindig egy olcsó alapanyag, ráadásul széles körben elérhető, van belőle bőséggel hazai termék, finom, könnyű vele dolgozni és még gluténmentes is. Mutatjuk, hogyan tudod egyszerűen felhasználni.
Alap: a puliszka
Nagyon könnyen el tudod készíteni, a kukorica mennyiségéhez képest ötszörös mennyiségű sós vizet forralj, és folyamatos keverés mellett, egy szitából egészen finoman, apránként szórd a vízbe a lisztet, így nem lesz csomós.
Sokáig érdemes főzni, hogy szépen elkészüljön és elmúljon az enyhe keserűsége, 20-30 perc elég. A végén dobj bele a kukorica mennyiségéhez képest 10% vajat (több mindig lehet) és rögtön tálald.
Rengeteg feltétet elbír, így kész egytálételként is tudsz vele számolni.:
- morzsolt kéksajtok
- érlelt sajtok
- vörösboros marha
- gombás raguk
- pirított gombák
- pörkölt vagy csak pörköltszaft
- csilis bab
- lecsó
- bármilyen szaftos ragu
- karamellizált hagyma
- karamellizált káposzta
- karamellizált alma és fahéj
- túró és pörc

Puliszkatekercs
A fentinél keményebb (nem ötszörös, csak háromszoros mennyiségű vízben főtt) puliszkát egy alufóliára öntöm, kb. 1 cm vastagra nyomogatom téglalap alakra. Legjobb sok sajttal, túróval és spenóttal tölteni, a fólia segítségével feltekerni, és így hagyni teljesen kihűlni.
Szépen szeletelhető, mutatós, egyszerű fogás. A képen medvehagymával és kéksajttal.

Pitealapnak
A tekercsnél említett keményebb puliszkát bőven kivajazott piteformákba öntöm 1 cm vastagon, rádobok egy darab vajat és 180 C fokos sütőben 15 percig sütöm, kapjon egy kis színt. Megpakolom zöldséggel, sajttal, és azt a sütőbe visszatolva, grillfokozaton ráolvasztom a tetejére.

Corn dog
- 10 db virsli keresztben kettévágva
- 3 db egész tojás
- 1 tkanál sütőpor vagy szódabikarbóna
- 20 dkg kukoricaliszt + 5 dkg kukoricaliszt
- 1 ekanál fűszerpaprika
- annyi tej, hogy a massza nokedlisűrűségű legyen
- só
- olaj a sütéshez
A virsliket pálcákra szúrom, belisztezem az 5 dkg liszt felhasználásával. Háromujjnyi olajat hevítek közepes lángon. A 20 dkg lisztet elkeverem simára a többi alapanyaggal, ebbe tunkolom a belisztezett virsliket, fedje be vastagon, mindenhol.
Az olajban aranybarnára sütöm.
Sajthasábokkal is elkészíthető, még jobb.