5 olcsó és finom recept kukoricalisztből

A kukoricaliszt még mindig egy olcsó alapanyag, ráadásul széles körben elérhető, van belőle bőséggel hazai termék, finom, könnyű vele dolgozni és még gluténmentes is. Mutatjuk, hogyan tudod egyszerűen felhasználni.

Alap: a puliszka

Nagyon könnyen el tudod készíteni, a kukorica mennyiségéhez képest ötszörös mennyiségű sós vizet forralj, és folyamatos keverés mellett, egy szitából egészen finoman, apránként szórd a vízbe a lisztet, így nem lesz csomós.

Sokáig érdemes főzni, hogy szépen elkészüljön és elmúljon az enyhe keserűsége, 20-30 perc elég. A végén dobj bele a kukorica mennyiségéhez képest 10% vajat (több mindig lehet) és rögtön tálald.

Rengeteg feltétet elbír, így kész egytálételként is tudsz vele számolni.:

  • morzsolt kéksajtok
  • érlelt sajtok
  • vörösboros marha
  • gombás raguk
  • pirított gombák
  • pörkölt vagy csak pörköltszaft
  • csilis bab
  • lecsó
  • bármilyen szaftos ragu
  • karamellizált hagyma
  • karamellizált káposzta
  • karamellizált alma és fahéj
  • túró és pörc

Puliszkatekercs

A fentinél keményebb (nem ötszörös, csak háromszoros mennyiségű vízben főtt) puliszkát egy alufóliára öntöm, kb. 1 cm vastagra nyomogatom téglalap alakra. Legjobb sok sajttal, túróval és spenóttal tölteni, a fólia segítségével feltekerni, és így hagyni teljesen kihűlni.

Szépen szeletelhető, mutatós, egyszerű fogás. A képen medvehagymával és kéksajttal.

Pitealapnak

A tekercsnél említett keményebb puliszkát bőven kivajazott piteformákba öntöm 1 cm vastagon, rádobok egy darab vajat és 180 C fokos sütőben 15 percig sütöm, kapjon egy kis színt. Megpakolom zöldséggel, sajttal, és azt a sütőbe visszatolva, grillfokozaton ráolvasztom a tetejére.

Corn dog

  • 10 db virsli keresztben kettévágva
  • 3 db egész tojás
  • 1 tkanál sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 20 dkg kukoricaliszt + 5 dkg kukoricaliszt
  • 1 ekanál fűszerpaprika
  • annyi tej, hogy a massza nokedlisűrűségű legyen
  • olaj a sütéshez

A virsliket pálcákra szúrom, belisztezem az 5 dkg liszt felhasználásával. Háromujjnyi olajat hevítek közepes lángon. A 20 dkg lisztet elkeverem simára a többi alapanyaggal, ebbe tunkolom a belisztezett virsliket, fedje be vastagon, mindenhol.

Az olajban aranybarnára sütöm.

Sajthasábokkal is elkészíthető, még jobb.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Vakolatleválást okoz, ha az ereszcsatornát így hagyod: mutatjuk, hogy érdemes tisztítani házilag

Az ereszcsatorna tisztítás házilag igazi megelőzés, így elkerülhejük a vakolatleválást, beázást és penészt, egyszerűen.

Nem tudja, felkerült-e végrehajtási adóslistára? Így kérdezheti le elektronikusan

Honnan induljunk? Kiindulásként azt kell tudni, milyen típusú tartozásról van szó.

Mit játsszunk otthon a gyerekekkel? 2 pakli kártya, végtelen lehetőség

Kártyázás a gyerekkel: mit játszhatunk? A piros papucs könnyű és élvezetes játék, tehát...

Odaégett a fazék alja? Méregdrága tisztítószerek helyett ezt használd

Három módszer, amivel még az égett rizst is sikerül leszedni az edény aljáról.

A borsos, a borsós és a hentes – mi az, és hogy készül a tokány?

Ezerképpen készíthető, finom és pikáns!

Így teleltesd a muskátlit és virágözönnel hálálja meg jövőre: 5 perc munka, de most kell elvégezni

A muskátli teleltetése sokkal egyszerűbb, mint hinnéd: mindössze néhány perces őszi előkészület elég ahhoz, hogy jövőre is színpompás virágözönnel köszöntsön. Ez az 5 perces munka rövid, de kulcsfontosságú feladat, amit még most, a fagyok előtt el kell végezned.