5 olcsó és finom recept kukoricalisztből

A kukoricaliszt még mindig egy olcsó alapanyag, ráadásul széles körben elérhető, van belőle bőséggel hazai termék, finom, könnyű vele dolgozni és még gluténmentes is. Mutatjuk, hogyan tudod egyszerűen felhasználni.

Alap: a puliszka

Nagyon könnyen el tudod készíteni, a kukorica mennyiségéhez képest ötszörös mennyiségű sós vizet forralj, és folyamatos keverés mellett, egy szitából egészen finoman, apránként szórd a vízbe a lisztet, így nem lesz csomós.

Sokáig érdemes főzni, hogy szépen elkészüljön és elmúljon az enyhe keserűsége, 20-30 perc elég. A végén dobj bele a kukorica mennyiségéhez képest 10% vajat (több mindig lehet) és rögtön tálald.

Rengeteg feltétet elbír, így kész egytálételként is tudsz vele számolni.:

  • morzsolt kéksajtok
  • érlelt sajtok
  • vörösboros marha
  • gombás raguk
  • pirított gombák
  • pörkölt vagy csak pörköltszaft
  • csilis bab
  • lecsó
  • bármilyen szaftos ragu
  • karamellizált hagyma
  • karamellizált káposzta
  • karamellizált alma és fahéj
  • túró és pörc

Puliszkatekercs

A fentinél keményebb (nem ötszörös, csak háromszoros mennyiségű vízben főtt) puliszkát egy alufóliára öntöm, kb. 1 cm vastagra nyomogatom téglalap alakra. Legjobb sok sajttal, túróval és spenóttal tölteni, a fólia segítségével feltekerni, és így hagyni teljesen kihűlni.

Szépen szeletelhető, mutatós, egyszerű fogás. A képen medvehagymával és kéksajttal.

Pitealapnak

A tekercsnél említett keményebb puliszkát bőven kivajazott piteformákba öntöm 1 cm vastagon, rádobok egy darab vajat és 180 C fokos sütőben 15 percig sütöm, kapjon egy kis színt. Megpakolom zöldséggel, sajttal, és azt a sütőbe visszatolva, grillfokozaton ráolvasztom a tetejére.

Corn dog

  • 10 db virsli keresztben kettévágva
  • 3 db egész tojás
  • 1 tkanál sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 20 dkg kukoricaliszt + 5 dkg kukoricaliszt
  • 1 ekanál fűszerpaprika
  • annyi tej, hogy a massza nokedlisűrűségű legyen
  • olaj a sütéshez

A virsliket pálcákra szúrom, belisztezem az 5 dkg liszt felhasználásával. Háromujjnyi olajat hevítek közepes lángon. A 20 dkg lisztet elkeverem simára a többi alapanyaggal, ebbe tunkolom a belisztezett virsliket, fedje be vastagon, mindenhol.

Az olajban aranybarnára sütöm.

Sajthasábokkal is elkészíthető, még jobb.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Betegen tömegbe menni maszk nélkül? Ez nem bátorság, hanem felelőtlenség

A maszkviselés betegen nem félelem, hanem felelősség. Cikkünkben elmagyarázzuk, miért fontos maszkot viselni, ha náthás vagy.

A legfinomabb eperbefőtt házilag: évekig eláll és zamatos marad

Az eperbefőtt házilag is lehet tartós és mennyei. Lássuk, mire figyelj, hogy még évek múltán is ugyanolyan finom maradjon.

30 ezer forintos utalványt kap minden nyugdíjas

30 ezer forintos nyugdíjas utalvány minden nyugdíjasnak, íme a fontos tudnivalók.

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.