Éttermi vacsora otthon: leves

Az alábbi ötletek akkor is segítenek, ha nincs időd már hajnalban felrakni a húslevest, vagy lepörkölni a gulyásnak való lábszárat. A krémlevesek egy jól megválasztott betéttel nagyon különlegesek lehetnek, és rendkívül gyorsan elkészülnek.

Miből?

Kezdjük a csúcson. A képen a krémlevesek legnagyobb királya, a vichyssoise (visiszoá) látható, amely komplikált neve ellenére egyszerű és olcsó, és tényleg a legjobb. Két szerény alapanyag, és a vége a legjobb krémleves, tehát nem kell túlgondolni, az alábbi leírás pedig minden egyéb zöldségre ráhúzható, csak a póréát cseréljétek vöröshagymára, de maradhat a póré is. Így készül 4 főre.:

  • 4 db nagy póréhagyma fehér része felszeletelve (kb. 50 dkg)
  • 20 dkg szétfővő burgonya meghámozva, feldarabolva
  • 2 dl száraz fehérbor, legyen minőség, mert ez a fűszer
  • 1/2 l alaplé
  • 1/2 l tejszín
  • 10 dkg vaj
  • frissen őrölt fehér bors

A hagymát a vajon alacsony lángon lassan karamellizálom. Legyen egyenletesen aranybarna és puha. A burgonyát is hozzáadom, együtt összepirítom, felöntöm a borral és az alaplével és puhára főzöm.

Felöntöm a tejszínnel, az egészet egy botmixerrel pürésítem, sóval, fehér borssal fűszerezem. Ha túl sűrű, alaplével higítom. 

Hidegen és melegen is jó.

További akapanyagok, amelyek rendkívül jó krémlevest adnak. Általában a nem savas, testes zöldségek és a gomba ezek.:

  • édesburgonya
  • sütőtök
  • csicsóka
  • paszternák
  • fodros kel/fekete kel
  • kápia paprika
  • brokkoli
  • karfiol
  • spárga
  • gomba
  • zeller
  • fokhagyma

Mivel?

Szerencsés, ha ropog az a betét, sőt, a legjobb egy extra olaj és egy extra ropogás együtt. A tetejére pedig mehet durvára tört fekete, vagy fehér, akár színes bors is és sóvirág, vagy durvára tört nagyszemű só is, de akkor óvatosan a leves megsózásával!

A képen sütőtök és fokhagyma krémleves pattogatott kukoricával, pirított fokhagymával, mazsolával:

  • durvára tört olajos magok: mandula, dió, napraforgó, mogyoró, tökmag, ami akad
  • pattogatott kukorica, főleg karamellizálva!
  • zsírban sült kenyér
  • extra hidegen sajtolt olajok: tökmag, paprikamag, dió, olíva, ami akad, de ha finom kolbászzsírod van, hát próbáld oda
  • durvára tört szezámszelet (igen, az a bolti kis karamellizált)
  • grillázs
  • füstölt hal
  • zöldségchips
  • burgonyachips
  • különleges, ízesített balzsamecetek
  • pirított gomba
  • rántott burgonyakarika
  • aszalt gyümölcsök
  • ropogósra pirított fokhagyma, vöröshagyma
  • ropogósra sütött szalonna, kolbászkarika, hurkakarika, bár ezek túl nehezek az eleve tejszínes leveshez, de lelketek rajta, a képen sütőtök ropogós baconnel:
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.