A világ legolcsóbb Michelin-csillagos éttermében 1000 forintból ehetünk egy jót – top10-es lista 2023-ban

Nemcsak a kiváló ételek jutnak eszünkbe, amikor Michelin-csillagos éttermekről hallunk, hanem a földi halandók számára megfizethetetlen árak. A jó hír, hogy olyan vendéglátóhelyek is kapnak csillagot, amelyekben egy átlagember is jóízen ehet, méghozzá vagyonok elköltése nélkül. Mutatjuk a világ legolcsóbb éttermét, ami Michelin-csillagot kapott.

És a rossz hír:

A legolcsóbb Michelin-csillagos éttermek egyike sem a szomszédban van

A turistáskodáshoz általában hozzátartozik, hogy megkóstoljuk a helyi konyhát, de a legtöbben egy bizonyos összegnél nem szeretnénk többet költeni. Ki-ki áldoz pénztárcája szerint, viszont abban nagy az egyetértés, hogy Michelin-csillagos étteremre nemigen futja, amikor amúgy fapados jeggyel utazunk. És akkor itt jön a meglepetés, mert de: egyes országokban tényleg potom összegekért  ehetünk a világ vezető étteremkalauza által elismert, díjazott vendéglőkben.

A Guide Michelin („Michelin Kalauz”, angolul: Michelin Guide) egy nevezetes francia étterem- és szállodakalauz, történetét itt és most nem meséljük el. A lényeg, hogy a Kalauz Michelin-csillagot csak olyan helyeknek ad, ahol a konyha (és persze a séf munkája) valami páratlan. Hatalmas nemzetközi elismerés.

Mi alapján kapnak az éttermek Michelin-csillagot?

A névtelen kritikusok öt szempont szerint értékelnek: az ételek minősége; sütés, főzés, ízesítés tökéletessége; a konyha eredetisége, stílusa; az ár-érték arány; a látogatások gyakorisága.

Hány csillag jelent mit?

A Guide Michelin egy csillaggal minősíti a „kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” éttermeket. Kettőt kapnak azok a kitűnő éttermek, amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni. Hármat adnak azoknak a helyeknek, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.

A világ legolcsóbb étterme, ami Michelin-csillagot kapott

Mak Kwai Pui séf és kollégája, Leung Fai Keung séf a tulajdonosai a neves és jól ismert Tim Ho Wan étteremnek, ahol alighanem a világ legjobb tím szam (dim sum) ételeivel találkozhatunk. Az első Tim Ho Wan éttermet 2009-ben, a Mong Kok negyedben alapították meg a séfek. Céljuk éppen az volt, mint ma: megfizethető és ízletes ételeket kínálni a vendégeknek. Gyorsan és rengetegen megkedvelték a helyet, ami kis idő után zsúfolásig megtelt tömött sorokban várakozó emberekkel. A Tim Ho Wan 2010-ben Michelin-csillagot kapott, és a világ legolcsóbb Michelin-csillagos éttermeként vált híressé. Azóta a márka egész Ázsiát meghódította, és manapság már az Egyesült Államokban is elérhető.

És akkor az árak: a séf specialitását 3.3$-ért vehetjük meg. Mai árfolyamon ez 1130 forintot jelent.

A világ legolcsóbb étterme, ami Michelin-csillagot kapott – top10-es lista

Az első helyet a Tim Ho Wan foglalta el, jöjjön róla egy rövid videó:

2. Hill Street Tai Hwa Pork Noodle, Szingapúr

A helyiek körében nagyon népszerű, már azelőtt is hatalmas sorok álltak a kifőzde előtt, hogy a Michelin Guide Szingapúrba érkezett volna. Egy tál tésztaétel 4.55$.

3. Shinjuku Kappo Nakajima, Tokió

Japán egyik legolcsóbb Michelin-csillagos étterme, ahol az ínyencek megfizethető áron ehetnek egy jót. Specialitásuk az Iwashi (szardínia). Egy ebédmenü 7,5$-nál kezdődik.

4. State Bird Provisions, San Francisco

Íme, egy remek példa arra, hogy a fine dining élménynek (ételeknek) nem kell egyhavi lakbérbe kerülnie. Friss ételek, kifogástalan tálalás, baráti ár, nagyon jó kombináció. A snackek 8$, az ételek 12$-tól kaphatók.

5. Kam’s Roast Goose, Hongkong

A Kam család harmadik generációja indította el ezt az üzletet, ami több mint 70 éve ismert sült libájáról. A finom és ropogós bőrű libasült csak kezdet, az ínyencek megkóstolhatják a libazsírral bevont, blansírozott tésztájukat vagy a libavérpudingjukat. Az ételek ára 9$-ról indul.

6. Saneh Jaan, Bangkok

Ez az étterem a klasszikus ételek újragondolásával folytatja a thai konyha történetét, miközben igyekszik hagyományos ízeket is megőrizni. Az étlapon jól elkészített klasszikus ételek és ritka antik receptek egyaránt szerepelnek. Főétel 12$-tól felfelé.

7. Chim By Siam Wisdom, Bangkok

Thai konyha csavarral, egyszerre hagyományos és modern. Thaiföld első osztályú alapanyagaiból készülnek az ételek, széles a választék. A fogások à la carte 12$-tól.

8. Jay Fai, Bangkok

Street food ikon, nem véletlenül. A séf jellegzetes ropogós, aranybarna rákos omlettje páratlan, de kiváló a rántott tészta tenger gyümölcseivel és mártással. 13,8 $-tól kezdődnek az árak.

9. Tsuta

2015-ben a japán Tsuta sokkolta a kulináris világot, amikor Michelin-csillagot kapott, ez volt ugyanis az első ramenező, ami ekkora elismerést érdemelt ki. Azóta több dolog is megváltozott: költözés, bezárás, újranyitás, és sajnos időközben a csillag is elveszett.

10. Lao Zheng Xing, Shanghai

A Lao Zheng Xing a város legrégebbi étterme, 1862 óta működik. Jól ismert a helyiek körében, de nemzetközileg is számon tartják. Olyan különlegességekkel találkozhatnak a vendégek, mint a párolt tengeri uborka, nyolc drágakő csípős szószban és a sült folyami garnélarák. Az ételek ára à la carte 14$-tól kezdődik.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Betegen tömegbe menni maszk nélkül? Ez nem bátorság, hanem felelőtlenség

A maszkviselés betegen nem félelem, hanem felelősség. Cikkünkben elmagyarázzuk, miért fontos maszkot viselni, ha náthás vagy.

A legfinomabb eperbefőtt házilag: évekig eláll és zamatos marad

Az eperbefőtt házilag is lehet tartós és mennyei. Lássuk, mire figyelj, hogy még évek múltán is ugyanolyan finom maradjon.

30 ezer forintos utalványt kap minden nyugdíjas

30 ezer forintos nyugdíjas utalvány minden nyugdíjasnak, íme a fontos tudnivalók.

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.