Aszalás házilag: itt a legolcsóbb és legjobb módszer a nyárra, meg fogsz lepődni

Az aszalt csemegéket szinte aranyáron mérik a boltban, ezért sokkal jobban járunk, ha házilag, mi magunk készítjük el a kedvenceinket. Felesleges aszalót venni, hiszen itt nyár, használjuk ki a hőséget. Mutatjuk az egyik legolcsóbb, legegyszerűbb módszert.
Az aszalás a tartósítás egyik legősibb, legegészségesebb módja. Napon, sütőben vagy aszalógéppel is történhet, utóbbit csak akkor érdemes beszerezni, ha tényleg rendszeresen használjuk. Az aszalás során a gyümölcsök, zöldségek nedvességtartalma jelentősen lecsökken, ami megakadályozza a káros baktériumok és a penész elszaporodását.
Mit aszalhatunk?
Szinte bármilyen gyümölcsöt: alma, barack, eper, körte, meggy, szilva, ezek a legnépszerűbbek. Aszalhatunk továbbá cukkinit, gombát, krumplit paprikát, paradicsomot, sárgarépát, sőt még fűszernövények is alkalmasak szárításra.
Fontos, hogy szép, egészséges zöldségeket, gyümölcsöket válasszunk. Ha túlérett, megrohad, ha pedig éretlen, akkor az aszalvány íze nem lesz az igazi. Megtisztított alapanyagokkal dolgozzunk, szárítsuk meg, és ha szükséges, akkor magozzuk ki őket. Héjastul és hámozva is aszalhatjuk legtöbbjüket, viszont a barackot érdemes előtte megpucolni. A nagyobb, húsos gyümölcsöket vágjuk fel, figyelve arra, hogy egyforma szeletek legyenek.
A körtét és barackot szokták cukros vízben áztatni aszalás előtt, hogy édesebbek legyen. Mások citromos vagy citromsavas vízbe teszik a szeleteket, mert jobban megtartják a színüket. Ha így járunk el, akkor áztatás után mindenképpen itassuk le róluk a folyadékot, és várjuk meg, amíg teljesen megszáradnak.
Rágcsálnivalót is készíthetünk pl. almából vagy cukkiniből. Ha kellően vékonyra szeleteljük őket, akkor roppanósra száradnak.
Aszalás házilag: legolcsóbb az autóban
A sikeres aszaláshoz optimális hőmérséklet és a páratartalom egyensúlyára van szükség. Bonyolultnak hangzik, pedig a folyamat pofonegyszerű. A hőmérséklet hatására megindul a párolgás, a légáramlásra pedig azért van szükség, hogy elszállítsa a nedves levegőt. Ha kocsiban aszalunk, figyelnünk kell a szellőztetésre, de nyugalom, így sem fogunk megszakadni a munkában.

Hogyan aszaljunk a kocsiban?
Fantasztikus eredményeket lehet nyáron elérni aszalás terén pl. paradicsommal, csak a napra kell parkolni az autóval. Előbb érdemes kisebb mennyiséggel, mondjuk egy tálcányi alapanyaggal próbálkozni. A paradicsomokat vágjuk fel szeletekre, helyezzük tálcára, majd sózzuk le (ez el is hagyható).
Ha kint már 30 °C körüli a hőmérséklet, és a kocsi 1 órát áll a napon, az utastérben akár 50°C is lehet – ezt használjuk ki. Helyezzük a tálcát a műszerfalra vagy kalaptartóra, aztán hagyjuk, hogy a hőség tegye a dolgát. Ha vékonyabb, kb. 1 cm-es szeleteket vágunk, azok kb. 36 óra alatt aszalódnak meg. Ha nagyobb, 1,5-2 cm-es karikákat szelünk, akkor 48 óra is lehet, mire elkészülnek.
Fontos, hogy csak akkor vágjunk bele a műveletbe, ha tartósan meleg van. A kocsival állandóan a tűző napon kell állni, különben a paradicsom berohad. A tálcát érdemes letakarni gézzel, mielőtt betesszük az utastérbe. Az alacsonyabb páratartalom érdekében 4-5 óránként iktassunk be egy-egy szellőztetést. Számoljunk azzal, hogy a lesózott paradicsom levet enged, ezt itassuk fel, amikor észrevesszük.
Kocsiban aszalni végtelenül egyszerű, csak a szellőztetés, pakolgatás jelenthet némi macerát. Még így is megéri a fáradságot, tekintve, hogy 1 kg paradicsomaszalvány kb. 5000 forintba kerül. És ez még „olcsónak” számít.