Go Back

Paprikás csirke

Szaftos, selymes, magyaros
Tejfölös paprikás csirke nokedlivel és uborkasalátával
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Konyha magyar
Kulcsszavak csirkecomb, nokedli, pörkölt
Előkészítési idő 15 perc
Elkészítési idő 1 óra 10 perc
Adag(ok) 4
Költség 7000 forint

Hozzávalók

  • 1 db konyhakész csirke (kicsit idősebb, háztáji darab, olyan 2 kg)
  • 2 nagy fej makói hagyma
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 2 ek zsír (kacsa/liba/csirke a legjobb, de lehet sertés vagy is)
  • 1 db paradicsom
  • 1 db kisebb paprika
  • 3 dl tejföl
  • bors
  • 1 tk étkezési keményítő (opcionális)

Elkészítés

  • A csirkét darabokra vágjuk: külön alsó és felső vombot vágjuk, és amelle is mehet 4 db-ba. A fejét és a farhátat nem kell beletenni, de a lábát akkor is érdemes ha senki nem eszi meg, a benne lévő kollagéntől jó sűrű lesz a szaft.
  • A vöröshagymát aprítóban finomra vágjuk. A zsírt egy nagy lábasban kiolvasztjuk. Rádobjuk a hagymát, és 5-10 percig kis lángon dinszteljük.
  • Ha kész, mehet rá a fűszerpaprika, egyet keverünk raja, majd só, és a kicsi kockákra vágott paradicsom és paprika.
  • Az alapot átkeverjük, rátesszük a csirke darabokat, felöntjük annyi vízzel, hogy a teteje kicsit kilógjon, és lefedve főzzük 1-2 órát kis lángon (a főzési idő nagyban függ az állat korától).
  • Ha a hús már puha, kivesszük a szaftból, és botmixerrel 1-2 perc alatt krémesre turmixoljuk a hagymás-zöldséges alapot. Figyelem: a turmix világosítja a szószt, így ha már az elején halvány, adjunk hozzá még egy pici fűszerpaprikát.
  • A tejfölt alaposan kikeverjük. A szószon látni fogjuk, hogy mennyire sűrű - a lassú főzésnek, sok hagymának, kollagénnek köszönhetően látszódnia kellene a krémes eredménynek - ha mégis kicsit vizesnek ítéljük, keverjük ki a tejföllel a keményítőt is. Ha már elég sűrű, akkor a sima tejfölbe tegyünk egy fél merőkanál szaftot a hőkiegyenlítés miatt, majd csurgassuk vissza a szószba.
  • Mehetnek vissza a csirkedarabok, majd forrosítsuk át az egészet.
  • Tálalhatjuk is. Természetesen nokedlivel és uborkasalátával!