A csirkét darabokra vágjuk: külön alsó és felső vombot vágjuk, és amelle is mehet 4 db-ba. A fejét és a farhátat nem kell beletenni, de a lábát akkor is érdemes ha senki nem eszi meg, a benne lévő kollagéntől jó sűrű lesz a szaft.
A vöröshagymát aprítóban finomra vágjuk. A zsírt egy nagy lábasban kiolvasztjuk. Rádobjuk a hagymát, és 5-10 percig kis lángon dinszteljük.
Ha kész, mehet rá a fűszerpaprika, egyet keverünk raja, majd só, és a kicsi kockákra vágott paradicsom és paprika.
Az alapot átkeverjük, rátesszük a csirke darabokat, felöntjük annyi vízzel, hogy a teteje kicsit kilógjon, és lefedve főzzük 1-2 órát kis lángon (a főzési idő nagyban függ az állat korától).
Ha a hús már puha, kivesszük a szaftból, és botmixerrel 1-2 perc alatt krémesre turmixoljuk a hagymás-zöldséges alapot. Figyelem: a turmix világosítja a szószt, így ha már az elején halvány, adjunk hozzá még egy pici fűszerpaprikát.
A tejfölt alaposan kikeverjük. A szószon látni fogjuk, hogy mennyire sűrű - a lassú főzésnek, sok hagymának, kollagénnek köszönhetően látszódnia kellene a krémes eredménynek - ha mégis kicsit vizesnek ítéljük, keverjük ki a tejföllel a keményítőt is. Ha már elég sűrű, akkor a sima tejfölbe tegyünk egy fél merőkanál szaftot a hőkiegyenlítés miatt, majd csurgassuk vissza a szószba.
Mehetnek vissza a csirkedarabok, majd forrosítsuk át az egészet.
Tálalhatjuk is. Természetesen nokedlivel és uborkasalátával!