Go Back

Márton-napi liba- vagy kacsacomb

A legősibb, legegyszerűbb módszer!
Márton-napi libacomb káposztás tésztával tálalva
Recept nyomtatása
Fogás Főétel, sült hús
Konyha magyar
Kulcsszavak kacsa, liba, márton-nap
Előkészítési idő 20 perc
sütés 4 óra 20 perc
Teljes idő 4 óra 40 perc
Adag(ok) 4 adag
Költség 5000 forint

Hozzávalók

  • 4 db hízott liba- vagy kacsacomb
  • 7 dl kacsa vagy libazsír
  • 2 ágacska rozmaring
  • 0,5 alma
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 0,5 fej fokhagyma

Elkészítés

  • A combokat átnézzük, maradt-e bennük vastagabb tolldarab. Ha igen, csipesszel kiszedjük.
  • A combokat sózzuk, borsozzuk, majd egy-két ek zsíron, nagy lángon addig sütjük, míg egy kis színt kap mindkét oldala (a bőrös és a bőr nélküli is)
  • A combokat egy nagy, tűzálló tálba helyezzük - vaslábas a legjobb, de jénait is használhatunk - ráöntjük a combokból kiolvadt zsírt, hozzáadjuk a megpucolt fokhagyma gerezdeket, a megpucolt, kettévágott hagymát, a kimagozott, gerezdekre vágott almát és a rozmaringot.
  • Mellékanalazzuk a zsírt, és 100-120 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
  • Ha kiolvadt a zsír, ránézünk, hogy fedi-e az összes húst (ha nem, kicsit átrendezzük, hogy fedje) majd jó 3-4 órára magára hagyjuk.
  • Akkor megnézzük, hogy mennyire puha a hús (ha mozog benne a csont, készen vagyunk).
    Libacomb konfitálása
  • Óvatosan kivesszük a húst, tepsibe tesszük a bőrös oldalával felfelé.
  • 220 fokra állítjuk grillen és 5-10 perc alatt roppanósra sütjük a bőrét.
  • Káposztás tésztával, vagy krumplipürével és párolt káposztával tálaljuk.
  • A sült hagymát, almát, fokhagymát ne felejtsük el kivenni a zsírból, és csöpögtetés után szintén feltálalni.