Go Back

Madártej

A mitikus desszert, amit a világ is ismer, de nálunk a legnépszerűbb!
A legfinomabb madártej receptje
Recept nyomtatása
Fogás desszert
Konyha magyar
Kulcsszavak desszert, madártej
Teljes idő 15 perc
Adag(ok) 4 főre
Költség 800-2000 (a vaníliarúd drágítja)

Hozzávalók

  • 1,2 l tej
  • 1 db vanília rúd (vagy 2 csomag bourbon vaníliás cukor)
  • 12 dkg cukor
  • 5 db közepes tojás
  • 1 csipet
  • 1 ek étkezési keményítő opcionális

Elkészítés

  • A hideg tojásokat kettéválasztjuk.
  • A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Közben 1 liter tejet kis lángon gyöngyözésig forralunk, hozzáadunk egy kanál cukrot.
  • A habból evőkanállal kis adagokat szaggatunk, és a tejbe tesszük őket. 1-2 percig főzzük, majd megfordítjuk és még 1 percig főzzük őket. Szűrőlapáttal, óvatosan kiemeljük és félretesszük őket.
  • Ha az összes “madárka” elkészült, akkor a tejet átszűrjük, és hozzáadjuk a maradék 2 dl-t - ezzel pótoljuk a tejet és kicsit le is hűtjük.
  • A tojássárgáját alaposan kikeverjük a cukorral (és ha használunk, keményítővel) , hozzáadunk fél-1 dl meleg tejet majd visszacsurgatjuk a meleg tejbe és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Ha használunk keményítőt kicsit sűrűbb, pudingosabb végeredményt kapunk, ha nem akkor kicsit lazább, folyékonyabb lesz a madártej.
  • A tojáshabokat a krémre helyezzük. Langyosan és jéghidegen is nagyon finom!