Madártej
A mitikus desszert, amit a világ is ismer, de nálunk a legnépszerűbb!
Recept nyomtatása
Fogás desszert
Konyha magyar
Kulcsszavak desszert, madártej
Adag(ok) 4 főre
Költség 800-2000 (a vaníliarúd drágítja)
- 1,2 l tej
- 1 db vanília rúd (vagy 2 csomag bourbon vaníliás cukor)
- 12 dkg cukor
- 5 db közepes tojás
- 1 csipet só
- 1 ek étkezési keményítő opcionális
A hideg tojásokat kettéválasztjuk.
A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Közben 1 liter tejet kis lángon gyöngyözésig forralunk, hozzáadunk egy kanál cukrot.
A habból evőkanállal kis adagokat szaggatunk, és a tejbe tesszük őket. 1-2 percig főzzük, majd megfordítjuk és még 1 percig főzzük őket. Szűrőlapáttal, óvatosan kiemeljük és félretesszük őket.
Ha az összes “madárka” elkészült, akkor a tejet átszűrjük, és hozzáadjuk a maradék 2 dl-t - ezzel pótoljuk a tejet és kicsit le is hűtjük.
A tojássárgáját alaposan kikeverjük a cukorral (és ha használunk, keményítővel) , hozzáadunk fél-1 dl meleg tejet majd visszacsurgatjuk a meleg tejbe és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Ha használunk keményítőt kicsit sűrűbb, pudingosabb végeredményt kapunk, ha nem akkor kicsit lazább, folyékonyabb lesz a madártej.
A tojáshabokat a krémre helyezzük. Langyosan és jéghidegen is nagyon finom!