Go Back

Klasszikus farsangi fánk

Ahogy a nagymamánk csinálta
A klasszikus farsangi fánk az asztalon, porcukorral és lekvárral tálalva
Recept nyomtatása
Fogás desszert, Snack, sós sütemény
Konyha magyar
Kulcsszavak fánk, farsang, nagymama
Előkészítési idő 30 perc
Sütés 20 perc
Teljes idő 50 perc
Adag(ok) 6
Költség 2000 forint

Felszerelés

  • 1 nagy szeletsütő (mély serpenyő is jó)

Hozzávalók

  • 800 gramm finomliszt
  • 40 gramm élesztő
  • fél liter tej
  • 1 db tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek cukor
  • 2 ek rum vagy pálinka

A sütéshez, tálaláshoz:

  • 1 liter napraforgó vagy repceolaj
  • 50 gramm porcukor
  • 4 ek lekvár

Elkészítés

  • A lisztet egy tálba szitáljuk
  • 1 dl langyos tejbe morzsoljuk a szobahőmérsékletű élesztőt egy kanál cukorral, amjd felfuttatjuk.
  • A tojásokat felverjük. A felfuttatott élesztőt a liszthez adjuk majd a többi hozzávalóval együtt elkezdjük összegyúrni. A fánktésztát fakanállal célszerű felverni - ez egy legalább 10 percig tartó, kifejezett karizom edző feladat. Akkor jó ha a tészta sima, és elválik az edény falától.
  • Letakarjuk és duplájára kelesztjük.
  • Ha megkelt, lisztezett munkafelületen 2 cm szélesre nyújtjuk, majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Fontos, hogy minél közelebb legyenek egymáshoz a körök, hogy minél kevesebb lehulló darab legyen. Ha ragad a tészta, mártsuk lisztbe a szaggatót
  • A kiszaggatott fánkokat takarjuk le és hagyjuk megint duplájára kelni.
  • Melegítsünk olajat - akkor elég forró ha a fánk sarkát belemártva gyöngyözni kezd.
  • A fánkokat tegyük a forró olajba úgy, hogy legyen helyük egy kicsit duzzadni.
  • Fedjük le a fánkokat 2 percre, majd fordítsuk meg és fedő nélkül süssük aranybarnára a másik oldalukat is.
  • Papírtörlővel bélelt tálra tesszük, még melegen-langyosan megszórjuk porcukorral, és lekvárral tálaljuk.