A lisztet egy tálba szitáljuk
1 dl langyos tejbe morzsoljuk a szobahőmérsékletű élesztőt egy kanál cukorral, amjd felfuttatjuk.
A tojásokat felverjük. A felfuttatott élesztőt a liszthez adjuk majd a többi hozzávalóval együtt elkezdjük összegyúrni. A fánktésztát fakanállal célszerű felverni - ez egy legalább 10 percig tartó, kifejezett karizom edző feladat. Akkor jó ha a tészta sima, és elválik az edény falától.
Letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett munkafelületen 2 cm szélesre nyújtjuk, majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Fontos, hogy minél közelebb legyenek egymáshoz a körök, hogy minél kevesebb lehulló darab legyen. Ha ragad a tészta, mártsuk lisztbe a szaggatót
A kiszaggatott fánkokat takarjuk le és hagyjuk megint duplájára kelni.
Melegítsünk olajat - akkor elég forró ha a fánk sarkát belemártva gyöngyözni kezd.
A fánkokat tegyük a forró olajba úgy, hogy legyen helyük egy kicsit duzzadni.
Fedjük le a fánkokat 2 percre, majd fordítsuk meg és fedő nélkül süssük aranybarnára a másik oldalukat is.
Papírtörlővel bélelt tálra tesszük, még melegen-langyosan megszórjuk porcukorral, és lekvárral tálaljuk.