Vegyünk egy nagyobb lábast, sokat kell majd kevernünk az ételt, így az a célszerű, hogyha kényelmesen elférünk benne.
Vágjuk fel a hagymát és kezdjük el pirítani az olajon. Amikor már üveges, dobjuk rá a fokhagymát, a reszelt répát és az apróra vágott zellerszárat is, így pirítsuk folyamatos keverés közben legalább 10 percig. Ha le akarna kapni, egy kevés vízzel öntsük fel és főzzük tovább, a lényeg, hogy a végén egy egységesen átpirult alapot kapjunk. Olasz nevén ezt az alapot hívják sofrtitto-nak.
Ha van kedvünk, időnk és megfelelő alapanyagunk, akkor víz helyett zöldség alaplét és használhatunk a felöntéshez. Ehhez az összes otthon fellelhető zöldség hulladékot (jól megmosott répa héja, petrezselyem szára, gomba tönkök, zellerszárak végei, cukkini végei, jól megmosott hagyma héja, stb.) tegyük fel főni vízben és főzzük kb. másfél óráig (forrás után), fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel. Majd szűrjük le és készen is van.
Az elkészült alapra dobjuk rá a gerslit, keverjük át jó alaposan, pirítsuk pár percig, majd folyamatos keverés közben kezdjük el hozzáadni a zöldséglapavelet (vagy a vizet) és a fehérbort. Sajnos nem hagyhatjuk most sem magára pár percnél hosszabb időre, folyamatosan kell kevernünk és adagolni hozzá az folyadékot.
Amikor megfelelően puha már a gersli (kb. fél óra főzést követően), akkor adjuk hozzá a vajat és a reszelt sajtot, főzzük még két percig, állítsuk be az ízeket sóval borssal, esetleg pár csepp citromlével, és készen is van.
A pirított cukkinihez vágjuk a cukkinit kb. félcentis kockákra, sózzuk le és hagyjuk állni egy keveset, majd olajon nagy lángon pirítsuk meg alaposan kb. 10 perc alatt.
Borsozzuk, ízesítsük oregánóval vagy friss bazsalikommal. Tálaláskor a gersli tetejére halmozzunk egy kevés pirított cukkinit.