Először is főzzük keményre a tojásokat. Ha elkészültek pucoljuk meg őket, majd tegyük félre hűlni.
Tisztítsuk meg a zöldségeket és a szebb darabokat hagyjuk egyben mert jól fognak jönni a húsvéti szendvicstorta díszítésénél. Keverjük össze a tejfölt a krémsajttal, majd a kapott krémet osszuk öt egyenlő részre.
A kenyérszeletekből fogjuk kialakítani a húsvéti szendvicstorta ”piskóta-rétegeit”, ehhez helyezzünk le 4 szelet kenyeret négyzetalakba, majd a tortaforma méretének megfelelően vágjuk le a sarkait. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megoldani, ha a tortaformával lenyomatot készítünk rájuk, majd annak vonalán vágjuk le a felesleget. Összesen 16 szelet kenyérrel így, 4 réteget tudunk készíteni. Ha megvagyunk, nekikezdhetünk a rétegzésnek.
Helyezzük a csatos tortaformát lapostányérra, majd kezdjük el felépíteni a szendvicstortát. Tegyünk a legaljára egy kenyér réteget, majd a krém 1/5-ét kenjük rá, aztán két szelet füstölt sonkát. Ezt kenjük meg mustárral, majd egy réteg szeletelt főtt tojást tegyünk rá.
Jöhet a következő réteg kenyér, újra a tejfölös krém egy adagja, majd a párizsi-réteg és mondjuk retek, uborka karikákat, a lényeg, hogy zöldség legyen. Erre mehet a reszelt sajt.
Ezt követően tegyünk még egy kenyérréteget, krémet, majd a füstölt karaj szeleteket és még egy kis főtt tojást, zöldséget, esetleg lilahagymát, apróra vágott paprikát. Az egészet az utolsó kenyérréteggel zárjuk le, majd helyezzünk súlyt a tetejére 10-12 percig.
A maradék krém egyik részébe keverjük bele a paprikakrémet. Óvatosan távolítsuk el a súlyt a húsvéti szendvicstorta tetejéről, vegyül le a csatos formát is. A torta tetejét kenjük be tejfölös krémmel az oldalát meg paprikással. Szépen egyengessük el, aztán már csak a díszítés van hátra, amit mindenki saját tetszése szerint alakíthat.
Tegyük a hűtőbe egy órára, ezután már tálalható is!