Go Back

Hagyományos, tökéletes bolognai

A tészta, amit az egész világ imád, pedig nincs is
A tészta, amit az egész világ imád, pedig nincs is - így készíts tökéletes és hagyományos bolognait!
Recept nyomtatása
Fogás Főétel, húsos, tésztaétel
Konyha amerikai, fúziós, olasz
Kulcsszavak paradicsom, tészta
Előkészítési idő 15 perc
Elkészítési idő 2 óra
Teljes idő 2 óra 15 perc
Adag(ok) 6 főre
Költség 5000 forint

Hozzávalók

  • 80 dkg darált hús marha és sertés vegyesen, Hóelején több marha, hóvégén fordítva
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 dundi sárgarépa
  • 1 közepes zeller fele
  • 15 dkg csirkemáj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 10 dkg pancetta (húsos füstolt szalonna)
  • 6 dl alaplé
  • 2 dl vörösbor (vagy fehér, ha lágyabb ízeket szeretnénk)
  • 70 gramm sűrített paradicsom
  • 1 dl tej vagy tejszín
  • 2-3 ágacska friss kakukkfű
  • 2-3 babérlevél
  • só és bors

Elkészítés

  • A (saját életünket megkönnyítendő) megpucolt répát, hagymákat, zellert tegyük aprítóba és apróra daráljuk.
  • Az olívaolajon kiolvasztjuk a csíkokra vágott szalonnát, majd a pörcöket kivesszük.
  • Hozzáadjuk a darált zöldségeket, és kis lángon, időnként megkavarva 15 percig főzzük, míg kicsit puhul és édeskésre fő az egész. Hozzáadjuk a darált húsokat, sózzuk, és addig kevergetjük, míg a hús kifehéredik.
  • A májat vagy apró darabokra vágjuk, vagy ezt is aprítóba tesszük. Ez a második a gyorsabb és egyszerűbb megoldás. A májpüré nem egy guszta látvány, cserébe hamar eltűnik az ételben csak az íze marad meg, illetve nagyon jó állagot ad a ragunak.
  • Felöntjük alaplével és borral, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a fűszereket, és lefedve, kis lángon időnként megkeverve kb 2 órán át rotyogtatjuk.
  • Az utolsó fél órában hozzáadjuk a tejet/tejszínt, illetve, ha szükséges, pótoljuk a hiányzó folyadékot.

Megjegyzések

Tipp: érdemes dupla adagot készíteni, nagyon jól bírja a fagyasztást.