80dkgdarált húsmarha és sertés vegyesen, Hóelején több marha, hóvégén fordítva
1nagy fej hagyma
2dundi sárgarépa
1közepes zeller fele
15dkgcsirkemáj
4gerezdfokhagyma
0,5dlolívaolaj
10dkgpancetta(húsos füstolt szalonna)
6dlalaplé
2dlvörösbor(vagy fehér, ha lágyabb ízeket szeretnénk)
70grammsűrített paradicsom
1dltej vagy tejszín
2-3ágacskafriss kakukkfű
2-3babérlevél
só és bors
Elkészítés
A (saját életünket megkönnyítendő) megpucolt répát, hagymákat, zellert tegyük aprítóba és apróra daráljuk.
Az olívaolajon kiolvasztjuk a csíkokra vágott szalonnát, majd a pörcöket kivesszük.
Hozzáadjuk a darált zöldségeket, és kis lángon, időnként megkavarva 15 percig főzzük, míg kicsit puhul és édeskésre fő az egész. Hozzáadjuk a darált húsokat, sózzuk, és addig kevergetjük, míg a hús kifehéredik.
A májat vagy apró darabokra vágjuk, vagy ezt is aprítóba tesszük. Ez a második a gyorsabb és egyszerűbb megoldás. A májpüré nem egy guszta látvány, cserébe hamar eltűnik az ételben csak az íze marad meg, illetve nagyon jó állagot ad a ragunak.
Felöntjük alaplével és borral, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a fűszereket, és lefedve, kis lángon időnként megkeverve kb 2 órán át rotyogtatjuk.
Az utolsó fél órában hozzáadjuk a tejet/tejszínt, illetve, ha szükséges, pótoljuk a hiányzó folyadékot.
Megjegyzések
Tipp: érdemes dupla adagot készíteni, nagyon jól bírja a fagyasztást.