Gánca vagy dödölle
Egyszerű, laktató, akár többféleképpen is elkészíthető.
Recept nyomtatása
Fogás Főétel, köret
Konyha magyar
Kulcsszavak dödölle, gánca, köret, olcsó
Előkészítési idő 15 perc perc
Elkészítési idő 40 perc perc
Teljes idő 55 perc perc
Adag(ok) 4 fő
1 fazék
1 krumplitörő
1 serpenyő
- 800 gramm lisztesebb burgonya
- 150-180 gramm liszt
- 50-70 gramm liba/kacsa/sertészsír (de semmi esetre sem olaj)
- Só
A tálaláshoz (opcionális, hogy egyet, vagy többet választunk)
- 1 fej vöröshagyma (nagy)
- 50-100 framm szalonna
- 2 dl tejföl
- Savanyúság
A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és egy fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy 1-2 ujjnyira ellepje, sózzuk, és puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük.
Eredetileg a főtt vízben törték össze a krumplit, majd adták hozzá a lisztet, de ha nem vagyunk rutinosak dödöllében, akkor jobb, ha az egészet leöntjük, és az összetörés után adagoljuk hozzá, nehogy túl lágy legyen. A vízzel elkevert tört krumpli akkor jó, ha krumplipüré állaga van. Ha sokkal lágyabb, akkor túl kell lisztezni, és kemény lesz a végeredmény. Kis adagokban dolgozzuk hozzá a lisztet, és amíg sűrű, de még keverhető állagot kapunk. Ezt kis lángon, folyamatosan keverve főzzük, hogy a liszt elveszítse a nyers ízét. Ha kész, a zsír harmadát felolvasztjuk egy serpenyőben, belemártunk egy kanalat, és azzal szaggatjuk ki a masszából egy egy adagot, amit egyszer megfordítva szép pirosasra sütünk, majd egy edénybe szedjuk, és tálalásig melegen tartjuk. Ha elfogy a zsír a serpenyőből, adagonként pótoljuk.
Ha szalonnával tálaljuk, akkor közben a kockára vágott szalonnát megpirítjuk. Zsírját vagy a dödölléhez használjuk fel, vagy ebben sütjük puhára a vékonyra szeletelt hagymát.
Hagymával, vagy szalonnával vagy tejföllel és savanyúsággal tálaljuk. Vagy mindegyikkel.