A kurmplit megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük.
Amíg a krumpli fő, egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban felforrósítjuk a zsírt/olajat és aranybarnára pirítjuk benne a zsemlemorzsát. Nem hagyjuk a végére mert a kész gombócok nem állhatnak főzés előtt, főzés után pedig azonnal kell nekik a morzsa, különben ledobja a bundát.
Ha kész, összetörjük (nyeles vagy sima krumplinyomóval, esetleg szitán de semmiképpen nem botmixerrel, attól nyúlós lesz).
Kicsit kiterítjük, hogy gyorsabban hűljön.
Addig a megmosott szilvát kimagozzuk.
Ha a krumpli kicsit hűlt hozzáadjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Erősen lisztezett deszkára tesszük és ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk belőle.
Kb 7x7 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Mindegyiknek a közepébe teszünk egy magozott szilvát, ízlés szerint cukrot és fahéjat majd a végeit összecsippentve gombócot formázunk belőle.
Gyöngyöző vízbe tessszük úgy, hpgy legyen köztük hely, pár perc után pedig megrázzuk az edényt. Ami feljön a víz felszínére az kész van, mehet a prézlibe.
Lanyosan, fahéjas porcukorral a legfinomabb!