Go Back

Tökéletes szilvás gombóc

Gyerekkorunk kedvence
Szilvás gombóc tányéron
Recept nyomtatása
Fogás desszert, Főétel
Konyha magyar, osztrák
Kulcsszavak édes, szilva
Előkészítési idő 25 perc
Elkészítési idő 40 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Költség 2000 forint

Hozzávalók

A gombóchoz:

  • 75 dkg lisztes fajtájú burgonya
  • 30-35 dkg finomliszt
  • 1 csipet

A töltelékhez:

  • 25 db egészséges, nem túl nagy szilva
  • cukor
  • fahéj

A morzsához:

  • 3-4 ek zsír
  • 40 dkg zsemlemorzsa (házi az igazi, de akkor sincs semmi, ha boltit használunk)

Elkészítés

  • A kurmplit megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük.
  • Amíg a krumpli fő, egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban felforrósítjuk a zsírt/olajat és aranybarnára pirítjuk benne a zsemlemorzsát. Nem hagyjuk a végére mert a kész gombócok nem állhatnak főzés előtt, főzés után pedig azonnal kell nekik a morzsa, különben ledobja a bundát.
  • Ha kész, összetörjük (nyeles vagy sima krumplinyomóval, esetleg szitán de semmiképpen nem botmixerrel, attól nyúlós lesz).
  • Kicsit kiterítjük, hogy gyorsabban hűljön.
  • Addig a megmosott szilvát kimagozzuk.
  • Ha a krumpli kicsit hűlt hozzáadjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Erősen lisztezett deszkára tesszük és ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk belőle.
  • Kb 7x7 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Mindegyiknek a közepébe teszünk egy magozott szilvát, ízlés szerint cukrot és fahéjat majd a végeit összecsippentve gombócot formázunk belőle.
  • Gyöngyöző vízbe tessszük úgy, hpgy legyen köztük hely, pár perc után pedig megrázzuk az edényt. Ami feljön a víz felszínére az kész van, mehet a prézlibe.
  • Lanyosan, fahéjas porcukorral a legfinomabb!