Go Back

Tökéletes sült krumpli

A három legjobb módszer
Recept nyomtatása
Fogás köret
Konyha belga, francia
Kulcsszavak köret, sültek
Előkészítési idő 20 perc
Elkészítési idő 20 perc
Teljes idő 40 perc
Adag(ok) 6 főre
Költség 1500 forint

Hozzávalók

  • 1 kg lisztes burgonya (pl. Agria vagy White Lady)
  • 1,5 liter növényi olaj (módszertől függ)
  • 1 csipet

Elkészítés

Az előfőzős módszer

  • A krumplikat mosás és hámozás után kb 0,5-0,6 mm-es hasábokra vágjuk, majd egy fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje. Adjunk hozzá két evőkanál ecetet, majd nagy lángon forraljuk fel a vizet, és főzzük utána még 8 percig.
  • Ha letelt az idő, vegyük ki a krumplihasábokat. Itassuk le konyharuhán vagy törlőkendővel, és hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni. Ezután melegítsünk fel egy nagyobb, laposabb edényben olajat, és ha igazán forró (a próbakrumpli azonnal pezsegni kezd), akkor több adagban süssük ki benne a hasábkrumplikat.
  • Ha kevesebb olajat szeretnénk a konyhába, vagy nem akarunk olajszagot, akkor ezt az előfőzési módszert sütőben sült krumplihoz is használhatjuk. Ez esetben 200 fokon 35-50 percig sütjük, miután bekentük a hasáboka 3-4 ek olajjal.

A belga módszer

  • A belgák és a szakácsiskolák módszere a kétszer sütés. A módszer lényege, hogy először a mosott, leöblített, szárazra törölt hasábokat 200 fokos olajban 2-3 percig elősütjük. Ezután kivesszük az olajból, lecsöpögtetjük, majd fél órán át hűtjük. Ha az idő letelt, akkor ismét 200 fokra melegítjük az olajat, és 4-5 percig sütjük a krumplit, amíg ropogós, aranyszínű nem lesz a széle. Ezután alaposan lecsöpögtetjük, utána ízesítjük.
  • Ha marhafagyúval csináljuk, az eredmény csodálatos lesz, de növényi olajjal is működik (pl. repce).

A hideg módszer, amit Dragomán tett híressé

  • A hidegen indítós módszert itthon Dragomán György tette ismertté. A módszer lényege, hogy a hasábra vágott krumplikat egy vastag falú edényben annyi hideg olajjal öntjük le, ami kényelmesen ellepi. Ezután alágyújtunk és a keverés vagy mozgatás nélkül addig sütjük, míg a belül puha, kívül roppanós krumplihasábok maguktól a felszínre úsznak. Ha kész vannak, fémszűrőben lecsöpögtetjük és néhány percig pihenni hagyjuk, mielőtt sóznánk és tálalnánk.