Go Back

Pacalpörkölt

Egyszerű, de pont ettől lesz tökéletes.
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Konyha magyar
Kulcsszavak klasszikus
Előkészítési idő 1 óra
Elkészítési idő 2 óra 30 perc
Adag(ok) 6
Költség 5000

Hozzávalók

  • 2 kg pacal
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg sertészsír
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 db kisebb paprika
  • 3-4 db közepes paradicsom
  • fűszerkömény
  • fűszerpaprika
  • bors

Elkészítés

  • A szürke pacalt annyi vízbe tesszük fel, amennyi ellepi. Legalább egy órát abáljuk - tehát nem hagyjuk, hogy a víz elérje a 100 fokot - a vizet pedig 20 percenként lecseréljük.
  • Ha kész, hagyjuk kihűlni, csíkozzuk és aztán főzünk vele.
  • A hagymát finomra vágjuk.
  • A szalonnát a zsíron kiolvasztjuk, majd szűrőkanállal kivesszük az edényből.
  • A visszamaradt zsírra tesszük a hagymákat, 10 percig kis lángon dinszteljük, megszórjuk a paprikával és a köménnyel, párszor átkeverjük.
  • Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi.
  • 15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a felcsíkozott pacalt, és kis lángon, a rajta lévő fizet folyamatosan pótolva 2-2,5 óra alatt készre főzzük.
  • Ha kész, főtt krumplival, kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.

Megjegyzések

klasszikus pacalpörkölt főtt krumplival faasztalon, almapaprikával tálalva, fröccsel