A szürke pacalt annyi vízbe tesszük fel, amennyi ellepi. Legalább egy órát abáljuk - tehát nem hagyjuk, hogy a víz elérje a 100 fokot - a vizet pedig 20 percenként lecseréljük.
Ha kész, hagyjuk kihűlni, csíkozzuk és aztán főzünk vele.
A hagymát finomra vágjuk.
A szalonnát a zsíron kiolvasztjuk, majd szűrőkanállal kivesszük az edényből.
A visszamaradt zsírra tesszük a hagymákat, 10 percig kis lángon dinszteljük, megszórjuk a paprikával és a köménnyel, párszor átkeverjük.
Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi.
15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a felcsíkozott pacalt, és kis lángon, a rajta lévő fizet folyamatosan pótolva 2-2,5 óra alatt készre főzzük.
Ha kész, főtt krumplival, kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.