Go Back

Juhtúrós puliszka hagymalekvárral

Egy igazi klasszikus
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Konyha erdélyi
Kulcsszavak hagymalekvár, juhtúró, kukoricadara, puliszka
Adag(ok) 4
Költség 1690 Ft

Hozzávalók

Hozzávalók a puliszkához:

  • 350 gramm kukoricadara (300 Ft)
  • 50 gramm vaj (150 Ft)
  • 1 dl tej (40 Ft)
  • 1 csomag juhtúró (általában 125 grammosat árulnak – 500 Ft)
  • 3 dl tejföl (300 Ft)

A hagymalekvárhoz:

  • 4-5 fej hagyma (350 Ft)
  • Olaj
  • Almaecet
  • Cukor
  • Türelem

Elkészítés

  • A legtöbb étel esetében szemre mérem ki a vizet, de a puliszka nem ilyen. Én az ősi klasszikus Horváth Ilona-féle szakácskönyv alapján készítem, 1 liter vízhez 35 dkg kukoricadara szükséges. Ez egy elég nagy adag lesz, de mivel nagyon finom, biztosan el fog fogyni.
  • Közepes lángon kezdjük el forralni a kukoricadarát, sózzuk meg, majd folyamatos keverés közben főzzük puhára. A végén öntsük bele a tejet és a vajat, és keverjük addig, amíg ezeket is felveszi. Így sokkal krémesebb lesz a végeredményünk. Az alja elkerülhetetlenül le fog tapadni, de ez része ennek a receptnek, egy kis áztatást követően könnyen kisikálható.
  • Tegyük félre a puliszkát, hogy kicsit meghűljön és bekeményedjen, közben vágjuk fel a hagymát félfőre (a félfőre vágás a félkarikára szeletelést jelenti), sózzuk le alaposan és olajon kezdjük el dinsztelni egy serpenyőben. Bármilyen soknak is tűnik ezen a ponton, a végeredmény egyáltalán nem lesz sok. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett dinszteljük kb. egy bő fél órát. Ennyi idő alatt jelentősen össze fog esni. Vegyük nagyobbra a lángot és kezdjük el pirítani, tegyünk rá egy evőkanál cukrot, adjunk neki még 2-3 percet, hogy a cukor karamellizálódjon, adjuk hozzá az ecetet, forraljuk össze és készen is van.
  • Közben a puliszka megszikkadt. Spatulával egyengessük el egy kisebb tepsiben, a lényeg, hogy minimum 3 cm magas legyen. Kenjük meg a tetejét a hagymalekvárral, morzsoljuk rá a juhtúrót, majd kenjük meg tejföllel és sütőben 180 fokon süssük készre kb. fél óra alatt. Tálaláskort egy kevés kaporral szórhatjuk meg díszítés gyanánt.