Go Back

Csörögefánk: pont, mint a nagyinál

Olcsó, régi klasszikus
Recept nyomtatása
Fogás desszert, Snack, sütemény
Konyha magyar
Kulcsszavak fánk
Előkészítési idő 35 perc
Elkészítési idő 15 perc
Teljes idő 50 perc
Adag(ok) 4
Költség 1000

Hozzávalók

  • 400 gramm finomliszt (BL55)
  • 3 db tojás
  • 3 ek rum (pálinka is lehet)
  • 2 ek porcukor
  • 1 csipet
  • 600 ml olaj (sütéshez való: napraforgó vagy repce)
  • 50 gramm porcukor, fél citrom reszelt héjával keverve (tálaláshoz)

Elkészítés

  • A tojásokat tálba ütjük, és hozzáadjuk az össze többi hozzávalót.
  • 10-15 percig gyúrjuk kézzel, vagy 5 percig géppel - lágy, kicsit ragacsos tésztát kapunk majd.
  • Takarjuk le fél órára és pihentessük.
  • Közben a porcukorba reszeljük a citromhéjat, és vastagon meglisztezünk egy deszkát.
  • Borítsuk a tésztát a deszkára és nyújtsuk vékonyra.
  • Derelyevágóval vágjunk beőle rombuszokat vagy négyszögeket. Van, aki így hagyja, van, aki a rombuszon belül két kis bemetszést ejt, és átfűzi rajta a tésztát, mintegy megcsomózva azt.
  • Ha kész forró olajba tesszük, és oldalanként 2 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük.
  • Még forrón megszórjuk a citromos porcukorral.
  • Lekvárt is lehet kínálni mellé, de ennek a vékony típusnak a porcukor áll a legjobban.