Go Back

Csemege tokány: uborkás-szalonnás finomság

A tokánynak számos változata létezik, ez az egyik kedvenc
A borsos, a borsós és a hentes - mi az, és hogy készül a tokány?
Recept nyomtatása
Fogás egytálétel, Főétel
Konyha magyar
Kulcsszavak pörkölt, tokány
Előkészítési idő 20 perc
Elkészítési idő 40 perc
Teljes idő 1 óra
Adag(ok) 4 adag
Költség 5000 forint

Hozzávalók

  • 70 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy ek sertés/kacsazsír
  • 70 dkg sertés tarja és karaj vegyesen
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 ek paradicsomsűrítmény
  • 15 dkg roppanós csemegeuborka
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1,2 dl tejföl
  • Só bors

Elkészítés

  • A húsokat tokányra vágjuk (lehet vegyesen vagy lehet csak az egyikből is készíteni).
  • A szalonnát csíkozzuk, a hagymát vékony félholdakra vágjuk. Az uborkát szintén vékony csíkokra vágjuk.
  • A zsírt kiolvasztjuk egy nagy edényben.
  • Hozzáadjuk a szalonnát, lepirítjuk, majd szűrőkanállal eltávolítjuk. Ffélretesszük.
  • A visszamaradt zsíron megpároljuk a húst - ha már fehér, mehet hozzá a finomra vágott fokhagyma és a vöröshagyma. Pár percig keverjük, majd megszórjuk fűszerpaprikával.
  • Sózzuk, borsozzuk, felöntjük 2-3 dl vízzel - éppen annyival, hogy ellepje - majd hozzáadjuk a papadicsompürét, és fedő alatt, kis lángon addig főzzük, míg a húsok meg nem puhulnak. Ha szükséges, pótoljuk a vizet, és utána fűszerezzük.
  • Ha a hús elkészült, a keményítőt kikeverjük a tejföllel. Adunk hozzá egy fél merőkanállal a szaftból, csomómentesre keverjük, és visszacsurgatjuk a lábosba.
  • Mellétesszük a szalonnát és az uborkát - ha kell, pár kanálnyit hozzámerünk az uborka levéből, hogy kicsit pikánsabb legyen -, majd egyet rottyantunk rajta, és elzárjuk alatta a tüzet.
  • Tésztával, rizzsel, vagy tarhonyával tálaljuk.