A hagyatéki eljárás menete hosszadalmas és bonyolult folyamat is lehet, ha az örökösök nem egyeznek meg. De mit is jelent ez pontosan? Nézzük meg részletesen!

A hagyatéki eljárás egy olyan folyamat, amely során megállapítják, kik lehetnek az elhunyt személy örökösei, majd számításba veszik, hogy ki örökölhet és milyen vagyonelemet. A öröklési sorrendet is ekkor szokták meghatározni, illetve megállapítják még az örökség átadásának módját és idejét.

Milyen esetekben lesz bonyolult a folyamat?

Ha mondjuk céges részvények, ingatlanrészek vagy egyéb komplex vagyonelem képezi az örökséget. Sok múlik azon, hogy az elhunyt végakarata mennyire van világosan tisztázva. Sajnos, ha nem egyértelmű a fogalmazás, komoly ellenérdekek is kialakulhatnak, és az egész eljárás évekig elhúzódhat.

Van módja, hogy egyszerűbbé váljon a hagyatéki eljárás?

Minél pontosabb és részletesebb a végakarat, annál könnyebb lesz végrehajtani. De sajnos, amikor peres úton támadható, az több évre elnyújtja a vagyonátadást. A legpraktikusabb az, ha még életében elrendezi vagyona sorsát az örökhagyó.

A bizalmi vagyonkezelés által könnyen és gyorsan adható át a következő generációra a vagyon. Ilyenkor a teljes hagyatéki eljárás elkerülhető.

Hagyatéki eljárás menete

A halotti bizonyítvány alapját az orvos által kiállított hivatalos dokumentum adja. Ezután megállapítják kik az örökösök, ha nincsenek, a vagyon a magyar államra száll. Ha vannak örökösök, a közjegyző értesíti őket, majd a sorrend megállapítása következik.

Minden információnak meg kell lennie, hogy elkezdődhessen a tárgyalás. Ezeket az információkat a közjegyző szedi össze. Átlagosan 1-2 hónapot igényel, amíg leltárba veszik a vagyonelemeket. Magát az örökösöket is van, hogy nehéz fellelni, megesik, hogy a külföldön tartózkodó rokonságot kell előkeríteni.

Ha nincs végrendelet, az alábbiak alapján oszlik meg az örökség:

  1. az elhunyt leszármazottai egyenlő arányban örökölnek
  2. az özvegy egy önálló részt örököl, illetve a közös lakást, berendezett tárgyaival
  3. a szülők akkor örökölnek, ha nincsenek leszármazottak
  4. ha nincs örökös, az államot illeti meg a vagyon

Mennyibe kerül az eljárás?

Az eljárás díja fedezi a közjegyzői munkát, ami az ügyérték alapján van meghatározva. 2000 forinttól indul, de ha az ügyérték 10 millió forint feletti, akkor 0,25%-os díjjal kell számolni.

Az eljárási folyamat zárása

Ha nincs vitás kérdés, a közjegyző előtt rendezhető a hagyatéki tárgyalás, egyéb esetekben viszont csak peres úton lehet lezárni az ügyet.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos autó hátrányai: 7 dolog, amit tudnod kell vásárlás előtt

Érdemes lenne a hagyományos autót elektromosra cserélni? Sok előnye is van, amit már megírtunk egy másik cikkben, most viszont nézzük meg, hogy mik az...

Kedvezmény a családoknak: ingyenes múzeumi napok 2024

A múzeum eleve egy költséges program, főként, ha még a családot is vinnénk. Jó, ha tudjuk, hogy nem csak a nemzeti ünnepeken látogathatjuk ingyen...

Megéri még a Tesco bevásárlás a neten? Utánanéztünk

A Tesco online szolgáltatása azt ígéri, hogy több ezer termék közül állíthatjuk össze a bevásárlásunkat, amelyet a nekünk leginkább megfelelő időpontban szállítanak ki, de...