Jelenleg mintegy 100 milliárd forintnyi alvópénz található a SZÉP-kártyákon, amit a kormány már nagyon szeretne „viszontlátni”. Vagy elvakációzod időben, vagy kivetik rá a sarcot.

Egyszeri büntetéssel ösztönzi a kormány a SZÉP-kártyásokat arra, hogy mielőbb költsék el a munkáltatójuktól kapott juttatást. Az erről szóló új rendeletben megadott határidőt elmulasztók bukják a pénzük 15%-át – írja a Bank360.hu nyomán az RTL. Remek időzítés, hiszen a magyarok legutóbb a 2008-as gazdasági világálság idején látták annyira kilátástalannak a helyzetüket, mint most – nosza, kell nekik egy kis vakáció, majd jobb kedvre derülnek a Hotel Mészárosban vagy Tiborcz-Ráhel kastélyszállóban.

Virítsd a lóvét!

Attól függően, hogy mikor kapta valaki a pénzt, 17-29 hónapja volt arra, hogy külön díj megfizetése nélkül elköltse, legalábbis eddig. Mostantól az új szabályozás értelmében, ha valaki egy éven belül nem költi el a SZÉP-kártyára kapott juttatását, akkor ennek terhére 15%-os díjat kell fizetnie. Ezt már nem is puszta lehetőségként adja meg a jogszabály, hanem kötelezően levonandó összegként.

Az idén október 15-éig átutalt pénzekre még szigorúbb szabályok vonatkoznak az új rendelet szerint. Ezeket 2023. május 31-ig, tehát hét és fél hónapon belül el kell költeni, különben jön a 15%-os büntetés. Erről január 15-ig kell értesíteni azokat, akiknél a díjfizetés veszélye fennáll.

100 milliárdos ok a háttérben

Az intézkedés célja, hogy az emberek mielőbb elköltsék a kártyáikra került pénzt, így generálva forgalmat a SZÉP-kártyát elfogadó cégeknél. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter október 6-i közleményében azt írta, jelenleg mintegy 100 milliárd forintnyi alvópénz található a SZÉP-kártyák szálláshely, vendéglátás és szabadidő alszámláin. Ezt kéne a népnek gyorsan kipörgetnie, hogy – a hivatalos álláspont szerint – megsegítsék a turizmust és vendéglátási szektort.

Kinek mit intézett a kormánya: vakáció helyett infláció

Viszonylag kevés az esély arra, hogy minden SZÉP-kártya tulajdonosnak sikerül leürítenie az összeget, jelen pillanatban ugyanis nem a pihenésen jár a magyarok esze. Újabb és újabb mélypontokat ér el a forint, a vágtázó infláció miatt egyre kevesebbet ér a pénzünk, megtakarításunk alig (ha van egyáltalán) – és akkor mit tesz a magyar kormány? A keményen dolgozó emberek juttatásaival kezd szórakozni.

Öröm az ürömben, hogy nem a bankszámláinkon lévő pénz elköltését szorgalmazzák, mert bajban a haza. Persze, nem szeretnénk ötleteket adni, mert félő, nagyon is értő (kormányzati) fülekre találna a maradék forintjaink elsíbolása. Láttunk már ilyet.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor jönnek az új KRESZ-szabályok? Nagy változás készül, mutatjuk, mire számíthatunk

Lázár János építési és közlekedési miniszter nyújtja be javaslatot a KRESZ, valamint a közlekedési szabályrendszer megreformálására. A javaslattételt a kapcsolódó tudományos tartalmak áttekintése, továbbá...

Kerti tó házilag: töredékáron elkészül, ha te csinálod

Sokak számára a kertészkedés, barkácsolás jelenti a kikapcsolódást. Egy kisebb tó kertünk dísze lehet, ha megfelelően alakítjuk ki - nyilván nem elég egy lyukat...

Mit kell vinni a kórházba? Részletes lista, hogy ne érjen meglepetés

Készen kell állnunk a váratlan helyzetekre: bármikor előfordulhat, hogy egy családtagunk rosszul lesz és kórházba kerül. Jól jön, ha az embernek van egy külön...