Mennyi a gáz és a villanyeurópai ára 2023-ban? Mutatjuk, hogy alakul:

Az enyhe tél és a spórolás miatt jelentősen csökkent a kereslet az európai gázpiacon, miközben részben sikerült pótolni a kiesett orosz szállításokat, mindezek hatására a háború előtti szintre csökkent a gáz ára a holland tőzsdén – írta meg korábban a SzabadEurópa.hu.

Tehát, bár Európában csökken a gáz ára, a hazai piaci lakossági árra ez még sincs hatással.

Miután Oroszország tavaly elkezdte csökkenteni az európai gázszállításait, az óriási kínálati sokkot jelentett. Még kérdőjelek is voltak, hogyan tudja ezt megoldani Európa. Képes-e annyit megspórolni, illetve új beszállítókat találni, amellyel ellensúlyozni tudja a kiesést. Ez a bizonytalanság hajtotta felfelé az árakat, amelyek augusztusban voltak a csúcson, a 340 eurót is elérte egy MWh. Ez 1200 forint feletti köbméterenkénti árat jelent.

Csakhogy ez az azóta visszaesett, rendeződött. Folyamatosan csökken az ár. Mostanra 42 euróba kerül egy MWh, ami 140 Ft/m3 körül van.

Közben a magyar háztartások az átlagfogyasztásig továbbra is az úgynevezett rezsicsökkentett árat fizetik. Ez köbméterenként bruttó 102 forint rendszerhasználati díjjal együtt. Csakhogy a teljes képhez hozzá tartozik, hogy átlagfogyasztás felett a kedvezményes ár több mint hétszerese a lakossági tarifa, 747 forint köbméterenként. Márpedig nagyon könnyű átlépni az átlagfogyasztásnak megadott határon. Tehát míg az európai piacon 140 forint körül van éppen a gáz tőzsdei ára, addig hazánkban átlagfogyasztás felett 747 forintba kerül.

De mennyit fizetnek más európai országokban a fogyasztók? Mutatjuk!

Az energiahivatal oldalán minden hónapban megtekinthető, hogy melyik európai nagyvárosban mekkora a gáz ára. Mivel az átlag feletti fogyasztónak többet kell fizetnie, a villamosenergia- és földgáz fogyasztói árait bemutató grafikonukat kiegészítettuék egy olyan hipotetikus árral, mely tükrözi, milyen átlagárat kell fizetnie azon fogyasztóknak, akik a kormány által meghatározott átlagfogyasztási értékeket (2.523 kWh éves fogyasztás villamosenergia esetén és 63.645 MJ földgáz esetén) 20%-kal túllépik. Az adatok februáriak.

Így néz tehát ki grafikonon a februári lakossági fogyasztók földgáz átlagárai vásárlóerő-paritáson:

Így pedig ugyanez a villamosenergia esetében:

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...

Mikor jön a családi pótlék áprilisban? Megérkezik az utalás húsvétkor?

A Magyar Államkincstár a családi pótlékot 2024-ben is a hónap első munkanapjain utalja. Idén április 1-jére esik húsvéthétfő, ami munkaszüneti nap, így egészen biztos,...

Franciasaláta, kaszinótojás, sonkatekercs: 1 óra alatt megvan mindhárom klasszikus

Mi az a három klasszikus étel, amit mindenki szeret, ráadásul gyorsan elkészül és egyetlen ünnepi asztalról vagy vendégségből sem hiányozhat? A tökéletes trió természetesen...