Honnan érdemes pénzt szerezni, ha sürget az idő? Mivel járunk jobban, a folyószámlahitel vagy a személyi kölcsön húz ki a bajból? Attól függ. Utánajártunk, melyik mit tud, milyen előnyeik és hátrányaik vannak, kinek érdemes felvenni és melyiket. Fontoljuk meg alaposan a döntést, nehogy később megbánjuk!

Pénzre van szükségem, azonnal!

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy minél előbb lenne szüksége lenne pénzre. Elromlik a mosógép, új laptop kell a gyereknek, esetleg lerobban a kocsi – hétköznapi helyzetek, amiket akkor is meg kell oldani, ha nincs tartalékunk. A szerencsésebbek fordulhatnak a családhoz vagy a rokonsághoz. Egy dolgot mindenképpen véssünk az eszünkbe: akár mi kérünk, akár másnak adunk nagyobb összegű kölcsönt (legyen az családtag vagy közeli barát), mindig írjunk szerződést! Szerepeljen benne a kölcsön összege, a kifizetés dátuma és tanúkkal hitelesítsük.

Ha a család nem opció, akkor jön a hitel.  

Folyószámlahitel vagy személyi kölcsön?

Ha a banktól kérünk segítséget, akkor szóba jöhet pl. a folyószámlahitelt vagy személyi kölcsönt. Mi a különbség?

A folyószámlahitet tekinthetjük egyfajta biztonsági tartaléknak. Egy hitelkeret, ami a meglévő bankszámlánkhoz kapcsolódik általában. A folyószámlahitellel a számlát egy meghatározott hitelkeret erejéig terhelhetjük meg. Gyors, könnyű hozzáférésű kölcsön, amit kisebb kiadásoknál (pl. autószerelésre vagy mosógépcserére) használhatunk ki.

A lényeg: ha hónap végére elfogy a pénzünk, hozzáférhetünk a számlánkon elérhető biztonsági tartalékhoz, vagyis a hitelkeret erejéig költhetünk. Ha nem használjuk ezt a hitelkeretet, akkor fizetnünk sem kell. Ha költünk, az egyenlegünk mínuszba megy, a felvett pénz után a felhasználás időtartamára kamatot és adott eset kezelési költséget számítanak fel.

A felhasznált összeg automatikusan visszatöltődik, ha a fizetési számlára jóváírás érkezik, vagyis például megérkezik a következő havi bérünk. Gond akkor van, hogy hónapról hónapra csak görgetjük magunk előtt a tartozást. A folyószámlahitel kényelmes, de drága, 25 százalékos átlagos kamattal adják a bankok, de gyakoriak az ennél jóval magasabbak is. Gondoljunk csak bele, ha valaki folyamatosan csak 100 ezer forint mínuszban van, egy év alatt az is 40-50 ezer forintnyi kiadást jelent – mutat rá a bank360.

A személyi kölcsön esetében, ha a saját bankunkhoz fordulunk, ahová a jövedelmünk érkezik, akkor gyorsabb (1-2 óra) lesz az átfutási idő. Ez azért van, mert a bank rálát a költési szokásainkra és gyorsan meg tudja határozni, mekkora összeget tudunk majd visszafizetni. Van lehetőség arra, hogy előtörlesszünk, illetve le is zárhatjuk a kölcsönt még a futamidő lejárta előtt. A hitelösszeg a személyi kölcsönnél jellemzően néhány millió forint lehet, nyilván szerződést is kell kötni. Ha nem saját banktól vesszük fel a kölcsönt, akkor több dokumentumra is szükség lesz, hogy bizonyíthassuk hitelképességünket, és az átfutási idő hosszabb, 5-6 munkanap is lehet.

Mi jöhet még szóba?

A záloghitel. Ilyenkor néhány 10 vagy 100 ezres tételekhez juthatunk hozzá. A zálogtárgyunk lesz a fedezetünk, a futamidő 30-40 nap. Ha visszafizettük az összeget, akkor a tárgyat is visszakapjuk, ha nem sikerült kifizetni, akkor türelmi időt határoznak meg, és ha ezt követően sem tudunk fizetni, akkor a zálogház eladhatja az értéktárgyunkat.

A zálogháznál nem ellenőrzik a pénzügyi helyzetünket, vagyis ha nem kapunk pénzt a bankoktól, akkor ide még mindig jöhetünk. Rizikósabb viszont, mert könnyen elveszíthetjük értékeinket, ha nem tudjuk időben előteremteni a pénzt.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...