2023-ban sincs megállás. Januárban már majdnem 26% volt az infláció. Habár bizonyos élelmiszereknél lassan kezd megállni a drágulás, a sörre ez nem igaz. A folyékony kenyér ára rendületlenül emelkedik.

Januárban ismét több évtizedes rekordot döntött az infláció: 25,7%-kal voltak magasabbak az árak Magyarországon, mint egy évvel korábban. Az átlag vásárló persze ennél sokkal rosszabbnak érzi helyzetet, hiszen az élelmiszerek még ennél jobban, 44%-kal drágultak.

2 éve tart a drágulás

2021 elején 3-4%-os volt az élelmiszer-infláció. Év végére ez megduplázódott, 2022 decemberében pedig elérte a 45%-ot. Az áremelkedés 2023-ban is folytatódik, viszont egyes termékeken kevésbé látszik: tavaly decemberi értékhez képest visszaesett a sajt, a vaj és a tej inflációjának mértéke is.  (Sovány vigasz, hiszen a sajt és a vaj közel 80%-kal, a tej pedig majdnem 50%-kal drágább, mint egy évvel ezelőtt).

Az összes élelmiszerhez képest valamelyest kevésbé, 41%-kal drágultak a húsok, a tojás 80%-kal, a zöldségek és a gyümölcsök 42%-kal. A száraztészta 66%-kal, a sör 34%-kal lett drágább, mint egy évvel ezelőtt (ezek a KSH adatai).

Sörárban bajnokok vagyunk

A sör inflációja az egyetlen, ami kérlelhetetlenül emelkedik, ráadásul sehol nem drágul úgy a folyékony kenyér, mint Magyarországon. Az Eurostat adatai alapján 37,8%-kal kerül többe itthon, hogy mint egy évvel korábban –  ezzel az eredménnyel toronymagasan vezetünk: Litvánia 19,8%-kal, Bulgária 15,2%-kal lett dobogós, Románia 14,7%-kal a 4., míg Spanyolország 13,8%-kal az 5. helyen végzett.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Húsvéti menetrend: így járnak a buszok, a vonatok és a HÉV-ek a hosszú hétvégén

A tavaszi szünet és az ünnep miatt változik a menetrend a MÁV, a Volánbusz és BKK járatainál. Vasárnap óraátállítás lesz, ami több budapesti éjszakai...

Húsvétkor milyen idő lesz? Mindenre is készülj fel

Hogyan tervezzünk a hosszú hétvégére és az ünnepekre? Nemrég még azt mondták, hűvös, esős és felhős időre készüljünk, most pedig elvileg olyan időjárásra számíthatunk,...

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...